De prijs voor een vers croissantje loopt nogal uiteen: van zo’n 50 cent bij de supermarkt tot dik een euro bij de warme bakker. Maar maakt het echt uit waar je je croissantje vandaan haalt?
Bakkers bakken nog nauwelijks échte croissants
Supermarkten krijgen croissants bevroren aangeleverd en worden vervolgens in de winkel afgebakken. Een proces dat voor de supermarkt niet meer dan vijftien tot twintig minuten duurt. De prijs voor een croissant in de supermarkt ligt tussen de 30 (roomboter) en 70 (luxe of chocolade) cent. Bij de bakker betaal je al snel een euro.
Wat blijkt: de supermarkt- en bakkerscroissant verschillen in de meeste gevallen vrijwel niets van elkaar. De doorsnee bakker krijgt namelijk – net als de supermarkt – de croissants bevroren aangeleverd uit de fabriek. Volgens meesterbakker Menno van ’t Hoen maakt nog ‘minder dan 1 procent’ van de bakkers de croissantjes zelf.
Een tijdrovend proces
Het heeft alles te maken met het proces dat voorafgaat aan zo’n heerlijke croissant. Een proces dat in totaal drie dagen duurt. Op de eerste dag wordt het deeg gemaakt, op de tweede dag vouwt de bakker de boter erin. Op de derde en laatste dag gaat de batch met croissants de oven in en zijn ze klaar voor de verkoop. Het is een lang en ingewikkeld proces en vaak niet rendabel voor een bakker.
Het prijsverschil
Hoe komt het dan dat je voor eenzelfde croissant tot vier keer meer moet betalen bij de bakker? Dat heeft te maken met het verleden. De prijs van een destijds zelfgemaakte croissant is bij de bakker, ondanks de overstap naar fabriekscroissants, nauwelijks veranderd. De consument lijkt met liefde de hoofdprijs te betalen, waardoor de bakkers er eensgezind hetzelfde bedrag voor blijven vragen.
Moeten we de bakker dan overslaan?
Dat de meeste bakkers niet zelf croissantjes maken, betekent niet dat de rest van het assortiment aan brood of gebak niet zelfgemaakt is. Het is dus geen reden om je de bakker de volgende keer straalrecht voorbij te lopen. Menno van 't Hoen zegt daarover: 'Iemand die nog bereid is om voor jou in de nacht zijn vak uit te oefenen dan zomaar voorbij te lopen, dat zou ik persoonlijk nooit doen.'