Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten, hebben coeliakie of kiezen er om andere redenen voor om geen gluten te eten. Bijna elke supermarkt verkoopt daarom glutenvrije varianten van onder andere brood, crackers, koek en pasta. Maar wat zit daar in wat niet in glutenhoudende producten zit?
Gluten
Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt. Door zijn structuur kan gluten goed lucht vasthouden, zorgt het dat deeg elastisch wordt en goed rijst. Dit zorgt ervoor dat je brood luchtig wordt tijdens het bakken.
Het zit dus ook in alle producten waar deze granen in verwerkt zijn, zoals pasta, crackers, muesli, pizza, koekjes en andere deegwaren. Daarnaast worden gluten vaak verwerkt in producten zoals soep, saus, snoepjes, gebak en pizza als bindmiddel.
Vervangende ingrediënten
Wie glutenvrij gaat eten, kan kiezen voor vervangers van brood of pasta. Glutenvrije producten uit de supermarkt bevatten geen tarwe of andere glutenhoudende granen. Hiervoor worden vervangende ingrediënten toegevoegd. Vaak worden zetmelen zoals maiszetmeel of aardappelzetmeel gebruikt om bijvoorbeeld brood te maken. Zetmelen zijn koolhydraten die in het lichaam worden omgezet in glucose.
Bij sommige mensen bestaat het idee dat glutenvrije producten gezonder zouden zijn. Maar let op, want glutenvrije producten zijn niet per definitie gezonder.
Zijn glutenvrije producten ongezonder?
De Nederlandse Coeliakie Vereniging zegt over glutenvrije producten uit de supermarkt het volgende:
'De speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, zijn niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.'
De verhouding tussen glutenvrije producten en vergelijkbare glutenhoudende producten kan dus op suiker-, zout- en vetniveau verschillen. Op de etiketten staat welke ingrediënten er zijn gebruikt en hoeveel er van in zit.
Dieetgoeroes raden gluten af
Gluten wordt de laatste jaren veelal afgespiegeld als ongezond. Verschillende (dieet)goeroes zweren bij een glutenvrij dieet om allerlei klachten te verhelpen, terwijl dit niet wetenschappelijk onderbouwd is.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging waarschuwt daarom voor onzin over glutenvrij eten. Want glutenvrij eten is niet per definitie gezonder dan een gebalanceerd dieet dat wel gluten bevat. Mensen met een glutenvrij dieet moeten zelfs opletten dat ze geen voedingstekorten oplopen.