KVW Supermarktgids - Speciale kaas

Alles op een rij:

  • De traditionele pizza quattro formaggi bestaat uit mozzarella, gorgonzola, Fontina en Parmigiano Reggiano. De diepvriesvarianten bestaan vaak uit goedkopere Edammer kaas. Meer weten>
     
  • De basis van smeerkaas wordt vaak gemaakt van B-keuze kaas, gemengd met water en smeltzouten. Meer weten>
     
  • De kaas van een kaassoufflés bestaat uit een mengsel van melk, melkpoeder, zout en aardappelzetmeel. Meer weten>
     
  • Goedkopere mozzarella is vaak gemaakt van koemelk in plaats van buffelmelk. Dat maakt 'm vaak minder romig. Meer weten>
     
  • De korst van de meeste kazen is eetbaar, uitzondering is de Nederlands plastic coating. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen mozzarella en burrata? Mozzarella is een bereiding van melk en stremsel. Een burrata is een mozzarellabuidel met room. Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Hüttenkäse en mozzarella rijpen nauwelijks. 
  • Verse roomkaas is gemaakt van melk waar room aan toe is gevoegd. 
  • Is kaas een ingrediënt van bijvoorbeeld je pizza? Dan hoeft de kaassoort niet vermeld te worden.

Hier kun je op letten:

Smeerkaas

Smeerkaas wordt vaak gemaakt van B-keuze kaas die gemengd is met water en smeltzouten. De kwaliteit en de smaak kan aanzienlijk verschillen van die van kaas van hogere kwaliteit.

Mozzarella

Goedkopere varianten van mozzarella worden vaak gemaakt van koemelk in plaats van de traditionele buffelmelk, wat resulteert in een minder romige textuur en smaak. Wil je de romige textuur? Overweeg dan mozzarella van buffelmelk te kiezen - te herkennen aan 'di bufala' op de verpakking.

Bekijk een fragment over speciale kazen

Keuringsdienst van Waarde
1 min 1 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Maarten ontleedt samen met kaasspecialist Betty Koster een aantal kaassoufflés. Wat vindt zij van de kaas in de kaassoufflé?

Keurmerken voor speciale kaas

Het keurmerk Weidemelk staat voor koeien die ten minste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei staan. 

Biologische kaas heeft extra eisen, zowel in productieproces, dierenwelzijn als de ingrediënten. 

Het Demeter-keurmerk stelt nog aanvullende eisen bovenop de eisen van biologische productie. 

KVW supermarktgids-keurmerken speciale kaas