Smeerkaas: het smaakt naar kaas en klinkt als kaas, maar waar wordt dit smeerbare goedje nou echt van gemaakt? De Keuringsdienst wil weten welke kaas er in de kuip zit, en gaat op zoek naar de kaaskop die het ons vertellen kan.

Hoe vaak eet jij smeerkaas?
Keuzen

Smeerkaas of smeltkaas?

Smeerkaas is een smeltkaas die vaak wordt gebruikt op brood, crackers of als dip. Maar wat is smeltkaas dan? Smeltkaas is zoals de naam doet vermoeden een product dat veel weg heeft van gesmolten kaas en in veel producten verwerkt wordt. Denk aan kaassoufflés, kaasbroodjes en de kaas op je hamburger.

Smeltkaas wordt gemaakt van B-keuze kaas. Dit is kaas die beschadigd, afgekeurd of onverkoopbaar is. Deze kazen geschikt voor veredeling worden tegen bodemprijzen verkocht. 

Je moet dan denken aan €1,85 de kilo,’ aldus kaasspecialist Betty Koster. Op zich niet verkeerd, want zo voorkomen ze een hoop voedselverspilling. Maar om van kaas smeltkaas te maken, kun je niet zomaar een blok kaas smelten en verwachten dat het zo mooi vloeibaar blijft. Hier gaat een heel proces aan vooraf.

Smeltzouten

Het proces om smeltkaas te maken begint met het verwijderen van de korst van de kaas. Vervolgens wordt de kaas fijngemalen, waarna water en smeltzout aan de kleine stukjes kaas worden toegevoegd. 

De toevoeging van smeltzout is cruciaal in het proces. Het smeltzout zorgt er namelijk voor dat alle ingrediënten goed gemengd blijven zodat de smeerkaas glad en vloeibaar blijft. 

Toevoegingen

‘Ook worden er weipoeder, melkeiwitten, boter en smaakstoffen aan het mengsel toegevoegd,’ aldus Betty Koster. Smeerkaas bevat hierdoor relatief veel zout en E-nummers in vergelijking met 'gewone' kaas.

De toegevoegde E-nummers dienen verschillende doelen, zoals het verbeteren van smaak en kleur, evenals het verlengen van de houdbaarheid. 

Voedingswaarden smeerkaas vs plakken kaas

Smeerkaas bevat in vergelijking met gewone kaas, minder vet en eiwitten. Als je smeerkaas met een plak kaas vergelijkt, scheelt dat op 100 gram zo’n 200 tot 300 kilocalorieën. De reden hiervoor is dat smeerkaas minder calorieën bevat omdat er water toegevoegd wordt tijdens de bereiding. Hierdoor is het vochtgehalte hoger.

kaasplakken keuringsdienst van waarde

Kaasdeeg

Na het mengen wordt het kaasmengsel in een blender gedaan, tot het een deegachtige substantie heeft. Het gesmolten product wordt vervolgens aangelengd met water tot het de juiste consistentie bereikt. 

Dit mengsel gaat vervolgens naar een smeltmachine, waar de kaas wordt verhit totdat deze smelt. Tot slot wordt het goudgele vloeibare kaasmengsel in zo’n mooi vierkant bakje gegoten en als smeerkaas verkocht. Maar mag het nog wel kaas heten dan? 

Veredeld product 

Smeerkaas wordt gemaakt van kaas, maar volgens Betty Koster zou het geen kaas mogen heten. ‘Als kaas wordt versmolten met water en diverse andere ingrediënten, kan het niet langer als kaas worden beschouwd. Smeerkaas is een veredeld product, en mag daarom naar mijn mening geen kaas meer heten.’

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie