Pizza: de meesten van ons hebben er wel kaas van gegeten. Maar voor de echte kaaskoppen bestaat er een pizza die belegd is met maar liefst vier verschillende kazen: de quattro formaggi. Op deze ‘vierkazenpizza’ hoor je vanzelfsprekend vier verschillende kazen te vinden. Maar welke precies? En hoe trouw houden pizzabakkers zich aan dit authentieke recept?
De basis
Vanzelfsprekend komt pizza quattro formaggi uit Italië. ‘Quattro’ betekent vier en ‘formaggi’ betekent kaas in het Italiaans. Maar ondertussen heeft deze klassieker ook zijn intrede in Nederland gemaakt. Minder vanzelfsprekend is welke vier kazen er dan precies op deze pizza zitten.
De vierkazenpizza bestaat over het algemeen uit een basis van mozzarella en een blauwe schimmelkaas, meestal gorgonzola. De overige twee kazen zijn vaak een zachte romige kaas (Fontina) en een wat hardere kaas die geraspt moet worden. Denk aan Parmigiano Reggiano, beter bekend als Parmezaanse kaas.
Selectie aan kazen
Mozzarella is een zachte, milde kaas die wordt gemaakt van buffel- of koemelk. Het is de meest gebruikte kaas voor pizza en vormt dan ook de basis van de pizza quattro formaggi. De kaas blijft tijdens het bakken vochtig en beschermt de andere kazen hierdoor gedeeltelijk tegen de sterke hitte van de pizzaoven.
Gorgonzola is blauwschimmelkaas gemaakt van koemelk uit het noorden van Italië. De kaas heeft een kruimelige textuur en is te herkennen aan de blauwe aders.
Smaken verschillen
Omdat de pizza oorspronkelijk gemaakt werd met een combinatie van lokale kazen kan de selectie aan kazen verschillen per regio in Italië. Afhankelijk van de regio verschillen de resterende twee kazen. Op de meeste authentieke vierkazenpizza’s zullen Fontina en Parmigiana Reggiano de typische aanvullingen zijn.
Andere varianten zijn Pecorino Romano, ricotta, Stracchino, Robiola, Taleggio, gerookte provola of Caciocavallo.
Soms kiezen we liever voor gemak, en kopen dan maar een diepvriesvariant. De verpakkingen pronken met prachtige Italiaanse teksten en kazige foto’s. Maar hoe Italiaans zijn die diepvriespizza’s, en welke kazen zitten op deze bevroren vierkazenvariant?
Diepvries is niet vies van pizza
Wie de labels van Hollandse diepvriespizza’s bestudeert, ziet dat het niet alleen Italiaanse kazen zijn die de vierkazenpizza sieren. Zo worden er kazen gebruikt als Edammer en Emmentaler, en wordt de gorgonzola vaak vervangen door een kaas met een generieke benaming voor blauwschimmelkaas.
Op sommige labels van diepvriespizza’s kun je zelfs slagroom, crème fraîche of sojasaus als ingrediënt tegenkomen.
De reden dat kazen als Emmentaler en Edammer gebruikt worden is omdat deze een stuk goedkoper zijn dan de traditionele Italiaanse kazen. Daarnaast zijn het erg goede smeltkazen.
Als resultaat is de smaak van je quattro formaggi uit de diepvries vaak minder complex en intens is dan die van de traditionele variant. Mogelijk is dit bewust op de Hollandse smaak afgestemd.
De cirkel is rond
De fabrikanten van de diepvriespizza’s hebben hun eigen draai aan de ronde schijf met vier kazen gegeven. Al is de toevoeging van slagroom en sojasaus waarschijnlijk niet wat de Italianen bedoelden met het gebruiken van lokale ingrediënten.
Wil je weten welke kazen er op je pizza quattro formaggi zitten? Dan kun je deze het beste zelf maken. En als je echt een keer een diepvriesvariant wilt, kun je het altijd van het label van je vierkazenpizza aflezen.