KVW Supermarktgids - Olie

Alles op een rij:

  • Extra vierge olijfolie is geschikt om te bakken en heeft meer voedingsstoffen dan de milde variant. Meer weten>
     
  • Verschil tussen extra vierge olijfolie en vierge olijfolie? Extra vierge is de eerste koude persing van olijven, vierge is de eerste persing met een hogere zuurgraad. Meer weten>
     
  • Palmolie in chips, koekjes en pindakaas? Dat wordt toegevoegd omdat palmolie geen smaak heeft, smeerbaar is en makkelijk te mengen. Meer weten>
      
  • Wil je goede kwaliteit extra vierge olijfolie aanschaffen? Let dan op het volgende: een donkere glazen fles of blik, de prijs (vanaf 15 euro per liter) en keurmerken die de oorsprong garanderen. Meer weten>
     
  • Milde en klassieke olijfolie? Die zijn vaak gemaakt van slechte olijven, die vervolgens worden verhit. Vervolgens voegen ze een klein percentage extra vierge olijfolie toe, zodat het de naam olijfolie mag dragen. Meer weten>
     
  • In principe zijn bak- en braadproducten oliën met verdikkingsmiddel en smaakmakers. Bak & braad heeft een hoger rookpunt dan boter, margarine en olijfolie. Meer weten>

Wist je dat?

  • Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig.
  • Olijfolie zit vooral in het vruchtvlees, maar ook voor een deel in de pit. 

Hier kun je op letten

Bereidingswijze

Extra vierge olijfolie is van topkwaliteit, gemaakt van de eerste persing zonder chemische behandelingen. Vierge olijfolie is iets minder van kwaliteit en geschikt voor bakken. Geraffineerde olijfolie heeft minder smaak door behandelingen op hoge temperatuur om onzuiverheden te verwijderen. 

Etikettering

Op het etiket staat aangegeven of de olijfolie vierge of extra vierge is. Niet-vierge olijfolie wordt gewone olijfolie genoemd.

Gebruik

Extra vierge olijfolie kan veilig worden gebruikt om te bakken en heeft een rookpunt van minimaal 180 graden Celsius, de kwaliteit varieert sterk en kan invloed hebben op het rookpunt en de gezondheidsvoordelen.

Het wijdverspreide misverstand dat extra vierge olijfolie alleen geschikt is voor koude bereiding, klopt dus niet.

Kvw fragment: hoe maken ze milde olijfolie?

Waar wordt milde olijfolie van gemaakt?
4 min 40 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken

Zie je een biologisch keurmerk op de verpakking van je olie? Dat betekent dat bij de teelt van de planten geen kunstmest, synthetische bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie worden gebruikt. En tijdens de verwerking worden geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd.

Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat van een product ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.  

Het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) gaat nog een stapje verder. Producten met het keurmerk worden geproduceerd, verwerkt en bereid volgens erkende werkwijze. Dat gaat in Europa om zo'n 1.500 producten. 

Palmolie wordt in verband gebracht met verdwijnen van regenwoud. Daarom is het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO-)keurmerk opgericht. Dit keurmerk gebruiken bedrijven die hun plantages niet meer uitbreiden ten koste van het regenwoud en de biodiversiteit. Ook respecteren zij de rechten van arbeiders en lokale bevolking.  


 

KVW supermarktgids - keurmerken olie