KVW Supermarktgids - Verse vis

Alles op een rij:

  • Twijfel je tussen verse en ingevroren vis? Vaak is verse vis in de supermarkt al eerder ingevroren geweest.  Meer weten>
     
  • Water bij de vis? De smaak van kweekvis zoals pangasius wordt soms gecamoufleerd door extra water toe te voegen. Meer weten>
     
  • Voor een kilo kweekzalm is zo'n 1,87 kilo wilde vis nodig als voer. Er is dus bijna 2x zoveel wilde vis nodig voor een wilde zalm. Meer weten>
     
  • Eén portie sliptong heeft soms tot 120 andere vissen als bijvangst. Wil je dit (grotendeels) voorkomen? Duurzame keurmerken helpen.  Meer weten>
     
  • Veel octopus komt uit Mauritanië, waar geen regels zijn om overbevissing tegen te gaan. Een MSC-keurmerk houdt daar wel rekening mee. Meer weten>
     
  • Een gekweekte zalm die rozer is dan een wilde zalm? Dat komt omdat sommige gekweekte zalmen synthetisch pigment in hun voer krijgen. Meer weten>
     
  • Veel kweekvis komt uit Azië, zoals pangasius. Bij het kweken kunnen chemicaliën en antibiotica gebruikt worden. Wil je dit voorkomen? Let op het ASC-keurmerk of biologisch keurmerk.  Meer weten>
     
  • Gerookte makreel, zalm of andere vis? In de rook én rookaroma's zitten potentieel kankerverwekkende stoffen. Meer weten>
     
  • De zalmforel in viswinkels, is een type regenboogforel - niet zalm. De vis dankt zijn naam aan de zalmroze kleur van het vlees van de forel. Meer weten>
     
  • Gekweekte forel uit de supermarkt? Dat zijn vissen die veelal hormoonvoeding krijgen, zodat alleen snelgroeiende vrouwtjes over blijven voor de kweek. Meer weten>

Wist je dat?

  • Vette vis bestaat uit meer dan 5 procent vet. Tot deze categorie behoren onder andere makreel, haring en sardines. 
  • Op de verpakking staat altijd de vissoort, productiemethode (vangst zee/zoetwater of kweek) en land van herkomst. 
  • Is er meer dan 5 procent water toegevoegd aan vis? Dan staat er 'met toegevoegd water' op de verpakking. 

Hier kun je op letten

Transparantie van herkomst

Let op de vermelding van de herkomst van de vis op de verpakking, inclusief de vissoort, productiemethode (gevangen in zee/zoetwater of kweek), en het land van herkomst.

Lokale en seizoensgebonden opties

Overweeg het kopen van lokale en seizoensgebonden vissoorten. Er vindt namelijk veel overbevissing plaats. Met sommige vissoorten gaat het (relatief) wel goed. Zoals de haring, Hollandse garnalen, Noorse-/ Schotse zalm, Noordzeekrab, wijting en schelvis. 

Bij wilde vis kan je kijken hoe de vis is gevangen en in welk gebied. Hiervoor kun je de VISwijzer raadplegen.

Duurzaamheid en keurmerken

Duurzame keurmerken zoals MSC (Marine Stewardship Council) voor wilde vis en ASC (Aquaculture Stewardship Council) voor kweekvis geven richtlijnen aan met betrekking tot duurzame visserij, het beperken van bijvangst, en milieuvriendelijke kweekpraktijken.

Kvw fragment: 120 vissen bijvangst voor een portie sliptong?

Ersin verse vis
2 min 29 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken voor vis

Staat het keurmerk Marine Stewardship Council (MSC) op de verpakking van wilde vis? Dan wordt er rekening gehouden met overbevissing, beperkte bijvangst en beperkte schade aan de leefomgeving van vissen.  

Voor kweekvis bestaat het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) met regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. 

Ook heb je biologische vis. Dat geldt alleen voor gekweekte vis. Deze vissen hebben meer zwemruimte en antibioticavrije voeding. Wilde vis is nooit biologisch.

Een Fair Trade certificering garandeert voor de lokale bevolking eerlijke prijzen en lonen, veilige werkomstandigheden en vaste contracten. 

KVW supermarktgids - keurmerken verse vis