Forel is een soort vis. Die kennen we wel. Zalm, die kennen we nog beter. Tot zover klinkt het simpel. Maar wat is zalmforel dan? Vanbinnen ziet het roze als zalm, vanbuiten lijkt het op forel. Wat is het?

Heb jij weleens zalmforel gekocht?
Keuzen

Is de mysterieuze hybride vis genaamd zalmforel, een zalm, een forel of toch een kruising tussen beide? De naam zorgt voor enige verwarring, maar de zalmforel is toch echt een type forel. Maar vanwaar de toevoeging van het woordje zalm, en in welke zee zwemt deze mysterieuze vis?

Kweekvis

De ‘zalmforel’ bestaat helemaal niet in het wild. De forel die in onze supermarkten verkocht wordt, is een type regenboogforel. De vis dankt zijn supermarktnaam aan de zalmroze kleur van het vlees van de forel.

De regenboogforel in het wild is echter grijs vanbinnen. Inventieve kwekers zagen een gat in de markt en zijn regenboogforel gaan kweken die zalmroze kleurt. De vissen krijgen een speciaal dieet om de forel tot zalmforel om te toveren. Dat dieet bestaat onder andere vismeel, visolie, natuurlijke graanproducten en astaxanthine.

Waarom kleuren garnalen roze als je ze verhit?

Garnalen en andere zeedieren kleuren roze door het pigment astaxanthine. Dit pigment krijgen ze binnen, omdat het in de algen zit die ze eten. Grappig feit: flamingo’s kleuren roze doordat ze garnalen eten. De dieren kunnen de stof niet uitscheiden, waardoor het in hun verenkleed terecht komt. Flamingo’s worden dus niet roze geboren, maar krijgen na verloop van tijd deze kleur. 

kweekgarnalen garnalen garnaal roze

Roze is goed

Maar waarom willen we zo graag dat de regenboogforel roze kleurt? Dat heeft waarschijnlijk te maken met psychologie. Een zalm uit de zee heeft een mooie roze kleur en omdat wij zalm als de champagne onder de vissen zien, zijn we die roze kleur met een hoogwaardig product gaan associëren. Is de zalmforel roze, dan zal het wel van goede kwaliteit zijn.

Als consument ben je eerder geneigd om een zalmforel te kopen in plaats van een gewone forel. Qua smaak verschillen ze niet veel, maar qua kleur wel. Dat zien verkopers ook, dus betaal je voor een zalmforel al gauw meer dan voor de ordinaire regenboogforel zonder kleurtje. Voeg dus wat kleur toe aan de regenboogforel en hij verandert in het neusje van de zalm.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie