Kweekvis is ongekend populair in Nederland. Zo zijn er soorten die zelfs enkel als kweek in de schappen te vinden zijn. Benieuwd welke kweekvis jij vermoedelijk eet? Lees dan snel verder!

In het kort:
- Maar liefst 88% van alle kweekvis komt uit Azië
- Zalm is in Nederland een van de populairdere soorten terwijl dit wereldwijd de karper is
- Niet iedereen is te spreken over kweekvis

Welke vis koop jij het meest?
Choices

1. Zalm

Misschien wel de meest populaire van alle vissoorten die de mens eet. De zalm. Ook als kweek een erg populaire vis omdat er wereldwijd enorm veel vraag naar is. De zalm wordt zowel rauw, gebakken als gerookt gegeten waardoor het in veel keukens wereldwijd tot zijn recht komt. Vooral Aziaten zijn grote afnemers van gekweekte zalm. Nederland haalt zijn zalmen voornamelijk uit Noorwegen.

2. Pangasius

Pangasius is een vis die ongekend populair is. In 2014 was deze vis nog de op een na bestverkochte vis in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat het in vergelijking met de meeste andere vissen goedkoop is. Ook is de vis vrijwel smaakloos waardoor je er in de keuken nog alle kanten mee uit kan. De pangasius die in Nederland op de markt voorkomt is uitsluitend afkomstig uit kweek. Ze worden dan ook massaal geïmporteerd uit Vietnam en in mindere mate uit China, Cambodja en Thailand.

Cijfers

In 2014 is gemeten waar de wereldwijde productie van kweekvis nou eigenlijk vandaan komt. Het aandeel van Nederland in de totale markt is ondanks het koploper zijn in het kweken van paling nagenoeg verwaarloosbaar. Met stip op 1 staat Azië met een percentage van maar liefst 88,91%! Gevolgd door Amerika (4,54%), Europa (3,97%), Afrika (2,32%) en Oceanië (0,26%). Grappig weetje dat in Nederland de zalm verreweg de populairste vissoort is voor consumptie, maar wereldwijd is dat de karper die hier nauwelijks gegeten wordt.

Heb jij de aflevering van de Keuringsdienst over Kweekvis gemist? Kijk deze dan hier terug!

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Patat - KVW - Marijn Frank