KVW Supermarktgids - Rundvlees

Alles op een rij:

  • Koop je bewerkt rundvlees - zoals hamburgers? Dan is het niet verplicht om de herkomst op de verpakking te zetten. Bij onbewerkt rundvlees is dit wel verplicht. Meer weten>
     
  • Verse rookworst? Die is authentiek gerookt, de niet-verse rookworst is vaak besprenkeld met een rookaroma. Meer weten>
     
  • Koop je hamburgers of worstjes? Dan wordt er mogelijk water toegevoegd. Dit wordt op het etiket vermeld, dus let goed op de ingrediëntenlijst. Meer weten>
     
  • Geroosterde of gegrilde vleeswaren? Sommige fabrikanten kleuren de randjes van de worst om de illusie te wekken dat het gegrild is. Vaak te zien door de toevoeging van dextrose (suiker). Meer weten>
     
  • Nederlandse supermarktcarpaccio? Die wijkt af van het origineel door goedkopere vleessoorten en kleurbehoudende middelen. Ook komt er een 'vermalser' aan te pas: die gaatjes prikt zodat het vlees zacht wordt.  Meer weten>
     
  • Biefstuk? Dat kan soms bestaan uit gelijmde restjes vlees, bekend als 'vleeslijm'. Dit wordt op de verpakking aangeduid met 'samengesteld uit stukjes vlees'.  Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Op de verpakking van onbewerkt rundvlees staat altijd waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en waar het is geslacht.
  • In Nederland staan de meeste vleesrunderen op stal.

Hier kun je op letten:

Herkomst en verwerking

Voor onbewerkt rundvlees is het verplicht om de herkomst op de verpakking te vermelden, inclusief waar het dier geboren, grootgebracht en geslacht is. Bij bewerkte producten zoals hamburgers is deze vermelding echter niet verplicht.

Toevoegingen en bereidingswijze

Let op de ingrediëntenlijst voor eventuele toevoegingen zoals water, vooral bij producten zoals hamburgers of worstjes. Ook bij geroosterde of gegrilde producten kunnen fabrikanten gebruikmaken van kleurtoevoegingen of dextrose om een gegrild effect te simuleren. 

Verse rookworst is authentiek gerookt, in tegenstelling tot niet-verse rookworst, die vaak besprenkeld is met een rookaroma.

Keurmerken en dierenwelzijn

Het Beter Leven-keurmerk biedt inzicht in de leefomstandigheden van runderen, met een systeem van 1 tot 3 sterren. Meer sterren duiden op betere leefomstandigheden. 

Biologische keurmerken stellen nog hogere eisen aan het welzijn van de dieren en het milieu, terwijl het Demeter-keurmerk specifieke eisen stelt aan biologisch-dynamische boerderijen.

Kvw fragment: zo geven ze vlees een grillrandje

Hoe komt vlees aan het grillrandje?
3 min 16 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken voor rundvlees

Het Beter Leven-keurmerk geeft inzicht in de leefomstandigheden van runderen. 

  • 1 ster: kalf mag 3 maanden bij moeder blijven, 5,4 m2 ruimte per rund, 5 maanden naar buiten.
  • 2 sterren: kalf mag 5 maanden bij moeder blijven, 6,6 m2 ruimte per rund, 6 maanden naar buiten.
  • 3 sterren: kalf mag 6 maanden bij moeder blijven, 8,5 m2 ruimte per rund, 7 maanden naar buiten.

Het Beter Leven keurmerk kijkt naar dierenwelzijn, een biologisch keurmerk houdt ook rekening met het milieu. Biologische runderen krijgen nog meer leefruimte, stro en mogen vaker naar buiten. Het keurmerk van Demeter stelt naast de biologische standaard ook eisen aan kleinschalige biologisch-dynamische boerderijen.

Het keurmerk Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat van een product ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied. Zoals het geval is bij Ardennerham en Parmaham.

KVW supermarktgids- keurmerken rundvlees