KVW Supermarktgids - Varkensvlees 2

Alles op een rij:

  •  Het witte laagje op een droge worst? Dat is een eetbare schimmel die zowel conserveert als smaak toevoegt. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen salami en cervelaat? Ze verschillen vaak nauwelijks in ingrediënten en bereiding. Meer weten>
     
  • Verse rookworst? Die is authentiek gerookt, de niet-verse rookworst is vaak besprenkeld met een rookaroma. Meer weten>
     
  • Koop je schnitzel of worstjes? Dan wordt er mogelijk water toegevoegd. Dit wordt op het etiket vermeld, dus let goed op de ingrediëntenlijst. Meer weten>
     
  • Geroosterde of gegrilde ham? Sommige fabrikanten kleuren de randjes van de ham om de illusie te wekken dat het gegrild is. Vaak te zien door de toevoeging van dextrose (suiker). Meer weten>
     
  • Regulier varkensvlees? Een kwart van de varkens markeert iets bij het slachten. Het gaat vooral om beschadigd borstvlies. Meer weten>
     
  • Het verschil tussen dure paté en goedkope leverworst? Ze bevatten veelal vergelijkbare ingrediënten, waaronder spek, lever en gegaard varkensvlees. Meer weten>
     
  • Rauwe ham uit de supermarkt? Veel goedkopere soorten worden zeer kort gerijpt en geïnjecteerd met zout en smaakaroma. Een beschermde naam zoals 'Parma' op de verpakking geeft je wel garanties. Meer weten>
     
  • Rookworst of gerookte boterhamworst? Rook én zelfs rookaroma's bevatten potentieel schadelijke stoffen. Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Op de verpakking van onbewerkt varkensvlees staat altijd: waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en waar het is geslacht.

Hier kun je op letten:

Toevoegingen

Op de ingrediëntenlijst van producten zoals schnitzels, varkenshaas en worstjes kun je zien of er water is toegevoegd. Soms wordt er tot 30% water toegevoegd. 

 

Kwaliteit en authenticiteit

Voor bepaalde vleessoorten zoals rauwe ham biedt een beschermde naam garantie op authenticiteit. Denk aan Parmaham. Sommige goedkopere varianten zijn mogelijk behandeld met zout en smaakaroma's.

Dierenwelzijn en keurmerken

Het Beter Leven-keurmerk, variërend van 1 tot 3 sterren, geeft inzicht in de leefomstandigheden van varkens, waarbij meer sterren een hogere standaard van dierenwelzijn aanduiden. 

Biologische keurmerken stellen daarnaast eisen aan het milieu, en varkens krijgen meer leefruimte en toegang tot buitenruimtes. Het Demeter-keurmerk voegt nog extra eisen toe voor biologisch-dynamische landbouw.

Kvw fragment over varkensvlees

Keuringsdienst van Waarde
1 min 8 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Een varkenshaas kan wel 20 tot 30 procent zwaarder worden gemaakt door het te injecteren met water en zout. Teun van Keuken kijkt hoe dat in z'n werk gaat.

Keurmerken voor varkensvlees

Het Beter Leven-keurmerk geeft inzicht in de leefomstandigheden van varkens. 

  • 1 ster: 1 m2 leefruimte per varken, geen buitenruimte, staart wordt afgeknipt
  • 2 sterren: 1,1 m2 leefruimte per varken, 0,7 m2 buitenruimte, staart wordt niet afgeknipt
  • 3 sterren: 1,3 m2 leefruimte per varken, 1 m2 buitenruimte, staart wordt niet afgeknipt

Het Beter Leven keurmerk kijkt naar dierenwelzijn, een biologisch keurmerk houdt ook rekening met het milieu. Biologische varkens krijgen nog meer leefruimte, stro en mogen vaker naar buiten. Het keurmerk van Demeter stelt naast de biologische standaard ook eisen aan kleinschalige biologisch-dynamische boerderijen.

Het keurmerk Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat van een product ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied. Zoals het geval is bij Ardennerham en Parmaham.

KVW supermarktgids- keurmerken varkensvlees