De Lekkere Track: een track uitgekozen door Gijs Staverman, waar BinnensteBuiten (KRO-NCRV) chef Ramon Brugman een recept bij bedenkt. Hier leer je hoe je het typisch Engels dessert Eton Mess maakt, voor het nummer Lady Madonna van The Beatles.

Eton Mess

Wat is een Eton Mess eigenlijk? Naast een toetje dat er sowieso al heerlijk uitziet (je bent gewaarschuwd, watertanden is bijna gegarandeerd!), is het een mix van merengue, slagroom en verse aardbeien. Klinkt top toch? Zo maak je het:

Eton mess - Gijs Staverman & Ramon Brugman

Recept

Voor 4 personen

Ingrediënten:

Suikerstroop: 200 gr suiker + 50 ml water

Eiwitschuim: 100 ml eiwit + 100 gr suiker

Slagroom: 300 ml slagroom + 30 gr suiker

Garnering: 250 gr Aardbeien + verse munt naar smaak

 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden.

 

Merengue

Suikerstroop

1. Doe 200 gr suiker en 50 ml water in een pannetje en breng aan de kook zonder dat je erin roert. Als het 110 graden is begin je met het opkloppen van het eiwit.

 

Eiwit schuim

1. Klop het eiwit als de suiker stroop 110 graden is. Als het eiwit schuimig is voeg je langzaam de 100 gr suiker toe en klop tot het eiwit stevig is.

2. Ondertussen is de suikerstroop verder verwarmt tot 120 graden. Voeg deze in een dun straaltje toe aan het opgeklopt eiwit. Laat koud draaien.

3. Maak hoopjes eiwit op een bakplaat met bakpapier. Zet deze in een voorverwarmde oven op 100 graden en laat de merengue 1 a 1,5 uur drogen. Laat het afkoelen.

 

Slagroom

1. Klop 300 ml slagroom en 30 gr suiker samen op tot het stevig is.

 

Opmaak bord

1. Maak de aardbeien schoon. Verwijder het kroontje en snij ze door de helft.

2. Leg de meringues op de schaal neer en doe er hopen slagroom tussen.

3. Strooi de aardbeien er overheen en sla hard met een lepel op de merengue.

4. Het klinkt niet voor niets als "eat a mess" (eet een zooitje). Zo mag het er dus ook uitzien. Ga met een lepel aan de slag en sla de meregues kapot en laat het mengen met de aardbijen en slagroom.

5. Garneer het geheel met muntblaadjes naar smaak.

Honger gekregen?

Schrijf je in voor de Aandacht voor eten nieuwsbrief en ontvang de lekkerste recepten in je inbox!

ramon brugman aandacht voor eten nieuwsbrief onze boerderij