Hoor je als je geroepen wordt? En wat doe je als je de roepstem hebt gehoord? Het is de vraag van Jozef van Arimathea in de Passiespelen van Tegelen. Die rol wordt gespeeld door een leeftijdgenoot van mij, Geert Beurskens. Hij speelt veel meer dan een rol. Hij vraagt ons allemaal: wat doe je als je geroepen wordt?

In het Passiespel is Jozef van Arimathea te laat om Jezus nog nabij te zijn in het lijden. Daarom doet hij wat hij nog kan: Jezus wassen, balsemen en in het graf leggen. Maar steeds weer komt die ene vraag terug in deze rol: had hij er niet eerder moeten zijn en heeft hij wel goed geluisterd naar de roepstem van het lijden? Je kunt maar één keer antwoorden op de drempel van leven en dood.

Hij heeft geleerd om te luisteren naar mensen die wachten op de dood

Geert Beurskens is in zijn vrije tijd ook een Jozef van Arimathea, want hij is één van de 160 vrijwilligers in het hospice van Venlo. Daar heeft hij geleerd om te luisteren naar de mensen die wachten op de dood. Vooral in de nacht, de mooiste tijd. Woorden zijn daar niet nodig, het is voldoende om er te zijn en fysiek mee te mogen maken dat in de donkerste momenten van de nacht het licht van de morgen nabij is. Zo gaat het in de natuur, elke nacht. Zo gaat het ook op het sterfbed, elke keer. In het donkerst van de nacht lonkt het eerste licht.

Ik moest aan het verhaal van Geert Beurskens denken toen ik deze zomer naar het EK voetbal zat te kijken en zag dat Christian Eriksen vanuit het niets naar de grond ging, getroffen door een hartstilstand. Zijn beste vriend Simon Kjaer rende naar hem toe, legde hem in een andere houding en ging met zijn teamgenoten om de getroffen Eriksen heen staan toen een defibrillator zijn leven redde. Daarna spoedde hij zich naar de vrouw van Eriksen en troostte haar. Simon Kjaer won met de Denen niet het EK, maar liet de hele wereld zien wat je moet doen als je geroepen wordt: dan verlies je het toernooi, maar geef je licht in het duister en red je een mensenleven.

Meer katholiek...

Meer over de Passiespelen in Tegelen op zaterdag 4, 11 en 18 september om 16.30 uur in Roderick Zoekt Licht op NPO2.