Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze week gaat ze in gesprek met haar kinderen over Pasen: wat wordt er gevierd, komen kinderen ook uit een ei en hoe kies je een ei in de supermarkt?

Mijn kinderen worden groot, en de vragen die zij stellen zijn steeds concreter. Tegelijkertijd overvallen ze mij met vragen waarop ik niet gelijk een antwoord heb. Mijn antwoord is regelmatig: ‘Google het maar!’ om vervolgens de vraag te krijgen: ‘Wat is nu het juiste antwoord?’ Maar natuurlijk weet ik alles over Pasen. Ik heb zelfs meegedaan aan The Passion.

Sharon in The Passion

Zo vroegen mijn kinderen wat we vieren tijdens Pasen. Meerdere antwoorden zijn juist. Met Pasen vieren wij dat Jezus uit de dood is opgestaan, en een mooi symbool van een nieuw leven is een ei. ‘Owww,’ zeiden mijn kinderen. ‘Vandaar die foto waarop wij uit een ei komen!’ ‘Nou, nee,’ zei ik lachend. Dat was gewoon grappig. Zie hieronder de foto’s van mijn kinderen tijdens een paasei-shoot, jaren terug… 

sharon de miranda column pasen
sharon de miranda column feestdagen pasen

Over eieren gesproken. Mijn dochter wil alleen nog maar biologische eieren of 3 sterren Beter Leven eieren eten. Dit omdat ze aan het meekijken was met een programma dat ging over eieren en opgehokte kippen. Ik neem mijn kinderen vaak mee naar boeren in de buurt, en ze krijgen veel mee van de mooie ambachtelijke kant van mijn werk. Maar soms krijgen ze ook minder goede dingen te zien, zoals het programma dat ik aan het kijken was. Dat is niet erg, maar het is wel aan mij om ze uit te leggen hoe het zit.  

‘Ik neem mijn kinderen mee naar boeren in de buurt, en ze zien veel van de mooie ambachtelijke kant van mijn werk’

Bij een 3 sterren Beter Leven ei kunnen de kippen naar buiten en is er veel aandacht voor dierenwelzijn. Een biologisch ei is gelegd door een kip die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden wordt. Deze kippen hebben meer ruimte, meer daglicht en krijgen biologisch voer. Sinds oktober 2022 is er een landelijke ophok- en afschermplicht voor locaties met risicovogels, waaronder kippen… Betekent dit dan dat wij al een enige tijd te veel geld betalen voor de eieren? Geen idee, maar als het goed is mogen ze snel weer naar buiten!  

Keuringsdienst van waarde - Kip en ei

In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is.

keuringsdienst van waarde - kip en ei

Mijn voorkeur gaat uit naar biologische eieren. Deze zijn wat duurder, omdat biologisch vaak kleinschaliger is. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten. En als je er dan toch minder eet, dan is biologisch ook betaalbaarder. Maar voor mij is er geen Pasen zonder ei!  

Hier is een lekker paasrecept voor meerdere personen:  

Wil je Pasen plantaardig houden, dan heb ik hier een leuk roereirecept zonder ei voor je. Je maakt het met kala namak: zwart steenzout, dat door de zwavel een typische eigeur en eismaak heeft. 

Ingrediënten: 

  • 200 g tofu 
  • 1 el kurkumapoeder 
  • 2 tl zwart zout (kala namak, bij de toko te verkrijgen) 

Bereidingswijze: 

  1. Neem een koekenpan en verhit deze met een scheutje olie. Rul hierin de tofu goudbruin.
  2. Voeg de kurkuma en de kala namak toe. Roer het even goed door op middelhoog vuur en de tofu (het roerei) is klaar. 

Meer weten over eten? Aan jou de keuze!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Keuringsdienst van waarde - Ersin - piri piri