Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze week deelt Sharon welke voorbereidingen zij treft voor de lente. 'Ik eet graag met de seizoenen mee. En als je meer lokaal gaat inkopen, kom je er vanzelf achter welke groente in het seizoen zijn.'

Owwww, lentekriebels! Als ik eraan denk, begint het bij mij ook echt te kriebelen. Ik houd van de lente! Eigenlijk houd ik van alle seizoenen. Tijdens de lente kan ik niet wachten op de zomer. Dan is het eindelijk zomer, heb ik het weer te warm en kijk ik uit naar de herfst om lekker binnen te zitten met kaarsjes aan en gezelligheid op de tafel.

'Het eerste waar ik naar uitkijk: asperges, gevolgd door rabarber en aardbeien'

Mijn lentekriebels hebben natuurlijk ook met eten te maken. 😉 Het eerste waar ik naar uitkijk: asperges, gevolgd door rabarber en aardbeien! Deze producten blijven mijn top 3. Maar hoe eet je met de seizoenen mee? Ik ben van mening dat als je meer lokaal gaat inkopen, je er vanzelf achter komt wat er welk seizoen te koop is.

Sharons favoriet:

Hier gaat het ook weliswaar vaak verkeerd. Wat versta jij onder lokaal eten? Is dit de koffietent om de hoek? De mooie chocolaterie met bonbons? Of de toko verderop? Nou: ze zijn alle drie niet lokaal.

Lokaal eten betekent dat de producten hier in Nederland geproduceerd worden. Koffiebonen, cacaobonen, kokosnoten en avocado’s groeien niet in Nederland. Dat geeft niet, want importeren en exporteren hoort er ook bij: dit is goed voor onze economie. Wat wel raar is, is dat wij producten importeren van ver - terwijl het tijdens bepaalde seizoenen gewoon in Nederland groeit. Een simpel voorbeeld hiervan zijn aardbeien. In de winter groeien die niet in Nederland. Als je deze in december koopt, komen ze vaak uit een ander land.

Hoe je lokaal eten dan makkelijker kunt maken? Ik vind het een feestje om mijn boodschappen te doen bij een boer in de buurt. Nederland is niet zo groot, en overal zit er wel een boer met een klein winkeltje aan huis. Dit is een echte aanrader! Je kunt vragen stellen aan de trotse boer, en mocht je niet tevreden zijn met je producten, dan weet waar het vandaan komt. Ook online vind je tegenwoordig veel producten van boer tot op je bord, en dan wordt het thuisbezorgd of naar een pick-up locatie gebracht.

'Nederland is niet zo groot, overal zit er wel een boer met een klein winkeltje aan huis'

Kortom: genoeg mogelijkheden om je een keer te verdiepen in lokaal voedsel. Of check even snel op je telefoon welke groenten en fruit lekker zijn in dit seizoen. Dit geldt ook voor vis: die heerlijke zalm en tonijn zwemmen niet in de Noordzee. Genoeg andere vissen wel, ook deze soorten zijn online makkelijk te vinden.

Om je op weg te helpen, deel ik een lekker recept van mij met een heel lokaal ingrediënt: schorseneren.

Meer weten over eten? Aan jou de keuze!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

keuringsdienst van waarde iberico