Met de tips van deze chef-koks bereid je de beste pandanrijst
Chef-koks Mas van Putten en Carl Lemette hebben rijst met de paplepel ingegoten gekregen. Keuringsdienst van waarde gaat dus bij hen na wat pandanrijst nou precies inhoudt. Wat blijkt? Pandanrijst is een gerecht, geen rijstsoort. En je kunt het op allerlei manieren bereiden. Wij belden met Van Putten en Lemette, zodat jij ook weet hoe je deze rijst op tafel zet.
“Zoek eerst uit welke rijst je lekker vindt. Iedereen heeft voorkeuren.”
Zeg Mas en Carl, waar moet je op letten bij het kopen van rijst?
Carl: ‘Ten eerste: koop je rijst bij een toko. En ten tweede: zoek uit welke rijst je lekker vindt. Iedereen heeft z’n voorkeuren. De ene rijst is dus niet beter of slechter dan de andere, maar gewoon anders. En dat moet je ontdekken. Wij houden van een grote rijstkorrel, dus wij koken niet met gebroken rijst. Eigenlijk weet je wie je bent aan de hand van welke rijst je lekker vindt.'’
Mas: ‘Ik wil echt fluffy rijst, en dan kom je al snel uit bij de rijstsoort jasmijn. Deze wordt in Azië verbouwd. Maar je kunt ook de voorkeur hebben voor een soort rijst bij een bepaald type gerecht. Het is net zoals met aardappelen. Voor een stamppot gebruik je de kruimige variant, terwijl je voor frietjes een hele andere aardappel gebruikt.’
Maar hoe kom je er precies achter welke rijst je lekker vindt?
Mas: ‘Dat kan alleen maar door het uit te proberen! Probeer ten minste drie verschillende soorten rijst uit en proef. Dan weet je wat je lekker vindt. Kijk vervolgens wat voor smaken je bij deze rijst vindt passen.'
En wat zijn de basistips voor rijst koken?
Carl: ‘Wij wassen onze rijst voordat we deze koken. En voor het kookproces gebruiken we altijd een rijstkoker. Dit raden we heel erg aan. Voor ieder gezin bestaat er wel een passend formaat. Voeg na het wassen water toe, tot één vingerkootje boven de rijst. Steek je vinger in de rijstkoker om dit af te meten. Zet dan de rijstkoker aan, en het kan niet mislukken. Heb je dit onder de knie? Dan kun je bijvoorbeeld ook nasi kuning in je rijstkoker maken.’
Mas, lachend: ‘Mijn moeder waste haar rijst voordat ze het kookte altijd twee keer, en daar was ze echt lang mee bezig. Met haar Indische handen ging ze heel uitgebreid door de rijstkorrels heen. Maar mijn oom vindt overigens weer dat je rijst niet moet wassen, haha! Hij zegt dat de smaak dan verloren gaat. Iedereen bereidt rijst dus op zijn eigen manier. Wat jij doet, maakt het dus juist authentiek.’
Dan de million dollar question: hoe bereid je pandanrijst?
Carl: ‘Wij maken onze pandanrijst met jasmijnrijst. De pandanbladeren halen we ook bij de toko. Ze zien eruit als rietstengels, en ze ruiken naar niets als je het pak openmaakt. Pas als je het blad kneust, komt de geur los. De bladeren blijven zo’n drie tot vier weken goed, maar je kunt ze ook invriezen.
Maak je voor vier personen rijst in je rijstkoker? Leg dan een knoop in twee à drie pandanbladeren en doe deze er in de rijstkoker bij. Dan geeft het pandanblad zijn geur af. Na het koken verwijder je de bladeren en je pandanrijst is klaar. Een tip: maak je rijst voor meerdere dagen. Zo kun je er verschillende gerechten mee maken.’
Mas: ‘Iedereen die binnen komt lopen terwijl je pandanrijst maakt, krijgt een glans in z’n ogen. Dat is het effect van pandanrijst.
Pandanblad leent zich overigens ook uitstekend voor toetjes. Je kunt er extract van maken, waarmee je eten groen kleurt. De combinatie van de kleur en de geur van pandan is als de lente: mij doet het denken aan gesteven lakens.’
Het nieuwe seizoen Keuringsdienst van waarde
KRO-NCRV's Keuringsdienst van waarde is iedere donderdag om 20.25 uur te zien op NPO3. De volgende aflevering staat in het teken van duurzaam op vakantie gaan. Hoe doen ze dat eigenlijk: je vakantie eco maken?
Meer weten over eten?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.