Met deze 5 tips doe je boodschappen met zo min mogelijk afval

Het is de Week Zonder Afval. Een week waarin we ons bewust worden van hoeveel afval we onnodig weggooien. Maar is het echt zo erg? Hoeveel afval gooien we dan per persoon weg? Zo’n 34 kilogram per jaar! Tijd voor verandering. Met deze vijf tips doe je boodschappen met zo min mogelijk afval.

1. Neem je eigen tas mee

De allermakkelijkste tip, maar wel één die nog vaak wordt vergeten! Gebeurt dat jou ook weleens? Help jezelf dan herinneren door een boodschappentas op een niet te missen plek te leggen. Hang ‘m aan het haakje van je sleutels, stop ‘m in je jaszak of leg ‘m in de buurt van je portemonnee.

2. Plan je boodschappen

“Moet ik nu ook nog m’n boodschappen gaan plannen?” Nou, dat kan flink wat afval én geld schelen. Wie kent het niet: je komt thuis met een nieuw pak pasta en ziet nog twee aangebroken pakjes in je keukenkastje liggen. Kijk voordat je weggaat wat je nog thuis hebt liggen en bedenk wat je de komende dagen nodig hebt. Maak een lijstje. Zo voorkom je dat je te veel eten koopt wat je aan het einde van de week weggooit.

Marieke Eyskoot

Een houdbaarheidsdatum hangt af van je eigen gezonde verstand

3. Zonde om weg te gooien

Producten die bijna over de datum zijn, krijgen vaak een kortingssticker. Super goed! Want het is zonde om deze producten weg te gooien. Zelfs als je het product niet dezelfde dag gaat eten kan het nog een goede aankoop zijn. Marieke Eyskoot, duurzaamheidsexpert bij BinnensteBuiten, geeft je een tip: “Een houdbaarheidsdatum is iets wat op de verpakking moet, maar helemaal afhangt van je eigen gezonde verstand. Ruik eraan, bekijk het, en als het eetbaar overkomt, is het dat waarschijnlijk ook.”

4. Pak het voorste pak!

“Altijd het achterste pak uit het vak pakken, die blijft het langst houdbaar!” Wie heeft het vroeger niet te horen gekregen? Marieke: “Wie heeft er melk of yoghurt nodig die drie weken houdbaar is? Er gaan maar een paar glazen of bakjes uit een pak, dus je doet er maar een paar dagen mee. Als niemand het voorste item neemt gaat het in de vuilnisbak. Kies hem juist wel: het is makkelijker dan achterin het koude schap duiken en je maakt meteen impact.”

5. Vervoer je producten voorzichtig

Zo, lijstje gemaakt, je eigen tas meegenomen en alleen in je mandje gestopt wat je écht nodig hebt. Goed bezig! Er is nog iets waar je op kunt letten. Beurse plekken zorgen dat je product sneller bederft en dat je het dus sneller weggooit. Pak producten zoals zacht fruit dus voorzichtig en als laatste in, zodat ze bovenop liggen en minder snel beurs worden.

Groen doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Jij ook? Raak geïnspireerd door andere groene artikelen!

Meer groen
Kiemgroenten
Let jij op de hoeveelheid afval als je boodschappen doet?
Choices