Wil jij een week lang oefenen met positief denken? Wacht dan niet langer! Op 13 september is het Internationale Dag van Positief Denken. Op deze dag staat positiviteit centraal. Wij zetten voor jou 7 tips op een rijtje. Zo heb jij voor elke dag een tip om de hele week positief denkend door te komen.

Tip 1 - De slechtste momenten zijn de beste leermeesters 

De eerste tip is afkomstig uit een wel heel bijzonder KRO-NCRV verhaal. In Jacobine op 2 vertelt de 93-jarige holocaust-overlevende Edith Eger over haar verleden in Auschwitz. Zij heeft haar heftige verleden weten om te zetten in lessen. Volgens haar is het mogelijk elk moment te zien als een geschenk. Je moet er alleen wel zelf voor kiezen om het moment ook daadwerkelijk als een geschenk te ervaren. De slechte momenten dienen als leermeesters. 

Lees hier haar inspirerende verhaal

Tip 2 – Sta stil in het NU 

In de podcast De Zelfhulpboekenclub bespreken Stijn en Jasper, bekend van Streetlab, zelfhulpboeken. Eén van de favoriete boeken van Jasper bespreken de heren met Eva Crutzen. De kracht van het nu, is een zelfhulpboek geschreven door Eckhart Tolle. Objectief jouw gedachten waarnemen en concentreren op het NU kan veel gepieker verhelpen. Vraag jezelf af: in hoeverre heb ik NU op dit moment een probleem? En in hoeverre heb ik er NU invloed op? Jasper legt uit dat in het nu leven meer kracht oplevert en vrede. Vrede met zowel jouw identiteit, als de wereld. Benieuwd hoe je terugkomt in het nu? Wees helemaal stil en vraag jezelf af: Wat wordt mijn volgende gedachte? Door het wachten op de volgende gedachte ben je alert en in het nu. Stijn legt het uit in de 13e minuut. 

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Tip 3 - Aandacht vestigen op het positieve 

Saar Sunshine vertelt in SPOT ON openhartig over haar adoptieverhaal. Het naar buiten brengen van haar verhaal ging gepaard met een heftige en nogal verdrietige periode. Denken in oplossingen en aandacht schenken aan positieve gedachten hebben haar geholpen. Ergens aandacht aan besteden, maakt iets groter. Denk je veel na over negatieve gedachten, dan zullen deze vergroten. Leg je juist de focus op het positieve, dan zal dit vergroten.  

Tip 4 – Wees dankbaar voor wat je hebt 

Sta stil bij de dingen die je hebt. Dankbaarheid is voor veel mensen een prettige manier om de dag positief door te komen. Dit wordt ook duidelijk in een gesprek tussen Annemiek Schrijver en Aldith Hunkar, in een aflevering van De verwondering. Aldith Hunkar is onder andere bekend van het NOS Jeugdjournaal. Dankbaarheid is als een anker in het leven van Aldith. Goed nieuws! Ze legt uit dat dankbaarheid trainbaar is. Een voorbeeld hiervan is tijdens het begin van jouw dag, stil te staan bij de gedachte: Ik ben wakker en ik ben er! Bekijk hier hoe dankbaarheid in het leven van Aldith centraal staat.  

Tip 5 – Haal houvast uit de gedachte dat het goed komt 

Het leven bestaat enkel en alleen uit veranderingen. Vrijwel het enige houvast die je jezelf kan bieden is de gedachte dat het uiteindelijk goed komt. Klinkt misschien als een cliché, maar Mariana maakt dit op bijzondere wijze zichtbaar in een aflevering van Spoorloos. Tijdens haar pubertijd kon zij lastig omgaan met haar adoptie. In deze roerige periode werd ze als 17-jarig meisje zwanger. Mariana legt uit hoe haar dochter haar redding was en ze nu enorm kan genieten van het huisje, boompje, beestje.  

Tip 6 – Voed jezelf met de gedachte dat je het kan  

Een spraakmakend moment uit De slimste mens brengt eveneens een wijze les met zich mee. Het 17e seizoen werd gewonnen door niemand minder dan Rob Kemps, beter bekend als zanger van de Snollebollekes. In zijn overwinningsspeech geeft hij aan op LTS-zwakstroom te zijn begonnen, maar het te hebben geschopt tot winnaar van De slimste mens. Hij leert ons in te zien dat je jezelf moet voeden met de gedachte dat je het kan.

Tip 7 – Het is nooit te laat om goed te doen 

Tot slot de tip dat het nooit te laat is om goed te doen. Dat bewijst dit emotionele fragment uit Hello Goodbye. Presentator Joris praat met een moeder die haar dochter meer dan tien jaar niet heeft gezien. Als moeder verloor zij de voogdij over haar dochter wegens een drugsverslaving. Jaren had ze minimaal- tot geen contact met haar dochter. Nu is ze jaren clean én vindt er een hereniging plaats met haar dochter. Geduldig wachten op de dag dat ze met haar dochter zou herenigen en clean zou zijn, heeft haar door de moeilijke periode heen gesleept. Ze was vastberaden dat deze dag ooit zou aanbreken.  

Geïnspireerd geraakt en klaar om actie te ondernemen?

KRO-NCRV organiseert dit najaar inspiratiesessies voor jou. 12 oktober kan je deelnemen aan diverse inspirerende wandelingen.