In de documentaire Eindeloos gepest: het verhaal van Nora, Tren en Anne-Ruth volgen we drie jongvolwassenen die heftig werden gepest. Van treiteren tot fysiek geweld: er lijkt geen licht aan het einde van de tunnel. Het gaat zo ver dat Nora, Tren en Anne-Ruth het leven niet meer zien zitten. Toch vinden ze een weg uit dit diepe dal.

De hoofdpersonen: Nora, Tren en Anne-Ruth 

Nora

Nora (20) is een van de hoofdpersonen in Eindeloos gepest. Een open en sportieve meid, zacht van karakter.

Zwart-wit portret Nora

Haar moeder legt uit: ‘Nora was hierdoor een makkelijk slachtoffer.’ Pesters sluiten Nora buiten, stelen haar kleren en noemen haar lelijk. Nora vertelt: ‘Je wordt van alle kanten bekogeld, fysiek en mentaal.’

Ze vertelt daar dat pesters haar dagelijks dik noemen, knorgeluiden maken en zelfs haar fiets in elkaar trappen. Op haar veertiende maakten pesters een nep datingprofiel van Anne-Ruth, vol met beledigende teksten.

Tren

Tren (24) heeft andere interesses dan andere kinderen: terwijl zijn klasgenoten gaan voetballen, schroeft hij liever klokken uit elkaar. Ook heeft hij een grote moedervlek in zijn gezicht.

Tren

De klasgenoten van Tren noemen zijn moedervlek een ‘poepvlek’. Ook sluiten ze Tren buiten en nodigen ze hem vaak niet uit op kinderfeestjes.

De maat raakt vol

Nora durft op een gegeven moment niet meer naar school. De pesters op het schoolplein maken school te onveilig voor haar. Zo onveilig, dat Nora zelfs niet meer wakker wil worden ‘s ochtends: ‘Ik vond het leven niet meer leuk.’

Anne-Ruth krijgt veel positieve reacties van mensen die haar verhaal over pesten horen en raakt verslaafd aan deze positieve aandacht. Wanneer dat minder wordt, valt ze terug in een depressieve periode. Hierover vertelt ze: ‘Als dit het plan is met mijn leven, hoeft het van mij niet meer.’

De moeder van Tren vertelt dat haar zoon op de basisschool het leven al niet meer zag zitten: ‘Hij wilde uit het raam springen.’ Tren legt uit: ‘Het zat heel erg diep.’ Hij laat zijn moedervlek weghalen, maar het pesten gaat door. Op de middelbare school wordt hij fysiek mishandeld.

Tren speelt gitaar

Ouders vormen een grote steun

Nora en haar moeder zijn onafscheidelijk. Nora: ‘Mama en ik zijn twee handen op één buik.’ Hun relatie wordt nog hechter wanneer Nora erachter komt dat haar moeder ook gepest is. Zij werd gepest vanwege haar rode haar, maar Nora vindt haar moeders rode haar juist zo mooi.

De ouders van Anne-Ruth hebben op een gegeven moment de ernst van de situatie door. Haar vader zegt: ‘Dat snijdt door je vaderhart heen.’ Het liefst neemt hij het heft in eigen handen, maar tegelijkertijd wil hij niet nog meer problemen veroorzaken voor zijn dochter. 

‘Dat snijdt door je vaderhart heen’

Vader Anne-Ruth

Ook de ouders van Tren voelen zich machteloos, alsof ze aan de zijlijn staan. Zijn moeder krijgt van Trens school te horen: ‘Zorg maar dat hij weerbaar wordt.’ Ze wil echter niet dat haar zoon moet veranderen, maar vindt dat de verantwoordelijk ligt bij de scholieren die hem pesten.

Iets hebben om voor te leven

Nora’s moeder neemt het heft in eigen handen: ze deelt Nora’s verhaal op social media. Naar aanleiding hiervan, biedt één van Nora’s pesters haar excuses aan. Sindsdien ziet Nora het leven weer zitten. Ze is weer lekker sportief bezig, heeft een vriend en heeft naar eigen zeggen een leuk leven.

Ook Anne-Ruth wordt niet meer gepest, maar haar pestverleden laat littekens achter. Ze heeft sinds vier jaar een vriend, Roberto. Over de littekens vertelt hij: ‘Ze weet niet dat iemand zoveel van haar kan houden.’ Het gaat gelukkig steeds beter. Anne-Ruth heeft een leuke baan in de gehandicaptenzorg en ze heeft bijna haar diploma.

Tot slot Tren. Hij ontdekt zijn passie: werken als hoefsmid. Hij vertelt: ‘Dat heeft mij een levensdoel gegeven.’ Werken met paarden vindt hij fantastisch. Door het werk komt Tren erbovenop. Hij gaat nu graag feesten en heeft niet alleen leuke vrienden, maar ook een vriendin.

Anne-Ruth met haar familie

Eindeloos gepest: het verhaal van Nora, Tren en Anne-Ruth kijk je hier terug via NPO start. 

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen