Morgen kan groener. Daarom besteden wij tijdens de Nationale Klimaatweek extra aandacht aan dit thema in onze programmering.

Wat is de Nationale Klimaatweek?

De Nationale Klimaatweek 2022 loopt van 31 oktober tot en met 6 november en is een initiatief vanuit het Ministerie van Economische Zaken. Tijdens deze week vinden er allerlei activiteiten plaats in Nederland, die mensen en organisaties inspireren om bij te dragen aan een beter klimaat. Omdat wij geloven dat morgen groener kan, besteden wij deze week extra aandacht aan dit thema.

BinnensteBuiten 

Door klimaatveranderingen krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat in BinnensteBuiten langs bij de TU Delft, waar in de proeftuin volop geëxperimenteerd wordt om ons te wapenen tegen het hoge water. Zo is er een mobiele dijk die je kunt uitrollen en een 'Vlotterkering' - een dijk die extra omhoog komt bij hoog water.

Bekijk de aflevering

Spraakmakers

Spraakmakers maakt op 31 oktober een speciale thema-uitzending over het klimaat. Er is een live-uitzending vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Dit is een proeftuin voor duurzame innovatie, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe ideeën en technieken om een duurzame toekomst mogelijk te maken. Je kunt deze uitzending vanuit de Klimaatstudio live bijwonen en meepraten over oplossingen. Meld je aan via deze link

Op 31 oktober is Spraakmakers live te horen vanuit The Green Village in Delft van 09:30 tot 11:30 op NPO Radio 1. 

College Tour

De minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, is op 6 november te gast bij College Tour. Christianne van der Wal doet in het kabinet Rutte IV dienst als minister voor Natuur en Stikstof. Het is een speciaal gecreëerde post om het door de coalitiepartijen afgesproken doel van 50% stikstofreductie in 2030 te realiseren.

Dat gaat niet zonder slag of stoot. Grote boerenbedrijven zijn de voornaamste boosdoeners als het gaat om stikstofuitstoot. Toen Van der Wal bekendmaakte waar de stikstofuitstoot flink omlaag moet in Nederland, reden boze boeren nog dezelfde avond met trekkers naar haar privéwoning. Massale boerenprotesten volgden: van omgekeerde vlaggen tot geblokkeerde snelwegen. Het leidde ertoe dat CDA-leider en coalitiepartner Wopke Hoekstra het behalen van stikstofreductie in 2030 ‘niet heilig’ noemde. Een zwaar pakket voor Van der Wal. In College Tour gaat ze in gesprek met studenten over de moeilijke klus die zij te klaren heeft.

Deze aflevering van College Tour is op zondag 6 november te zien om 20:20 op NPO 2.

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Marieke Schatteleijn