Draag jij met ons de kleur paars op Paarse Vrijdag? Samen met andere leerlingen organiseert de 16-jarige Lézanne 'Paarse Vrijdag' op haar middelbare school. “Paarse Vrijdag is nog steeds nodig!” 

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 ieder jaar georganiseerd. Door het dragen van de kleur paars, toon jij jouw solidariteit met LHBTIQ+’ers. Lézanne zit in een actiecomité omtrent LHBTIQ+. “Vorig jaar ontdekte ik dat ik biseksueel ben. Het besef is gekomen tijdens de lockdown. Ik ben toen veel gaan nadenken. Op dat moment werd een vriendin van mij (Wies, red.) lid bij dat actiecomité. Zij vroeg of ik erbij zou willen. Dat vond ik eerst een beetje eng, maar uiteindelijk heb ik het gedaan.” 

Lézanne is biseksueel en vertelt over haar coming-out. “Ik vond het redelijk spannend, ook al zou dat niet zo moeten zijn. Het is best vreemd dat je moet vertellen dat je niet-hetero bent. Je bent wie je bent, daarvoor hoef je niet uit de kast te komen toch?” Ze legt uit dat de coming-out bij iedereen anders is. “Dat komt natuurlijk door de omgeving. Doe het vooral op jouw eigen tempo! En op de manier die goed- en veilig voelt voor jou." 

De tekst gaat verder onder de foto van Lézanne.

Lézanne met een paars hemd

Het is belangrijk dat er een dag is, om bij dit onderwerp stil te kunnen staan

Dit jaar hebben ze groots uitgepakt voor Paarse Vrijdag. “We hebben paarse- suikerspinnen, cake en limonade. En ‘s morgens delen we paarse festivalbandjes uit!” Ook draagt Lézanne paarse kleding. “Het is belangrijk dat er een dag is, om bij dit onderwerp stil te kunnen staan. In het dagelijks leven wordt er niet veel over gesproken. Ik denk dat er op school een taboe heerst over het onderwerp. Paarse Vrijdag maakt het makkelijker om over het onderwerp te praten. Er wordt op Paarse Vrijdag ook écht meer over het onderwerp gepraat. Mensen komen langs de kraampjes en vragen van alles. Dat is heel leuk.” 

Geniet van Paarse Vrijdag! 

De vraag die het meest wordt gesteld: Waarom is Paarse Vrijdag nog steeds nodig? “We willen het taboe doorbreken, praten, leren en laten zien dat alles oké is. Lekker in je eigen vel zitten mag.” Het liefst zou Lézanne willen dat Paarse Vrijdag niet nodig is. “Eigenlijk is het gek om zo’n dag te hebben. Er is ook geen Hetero-Dag. Toch is Paarse Vrijdag wel altijd heel gezellig en een fijn moment om over het onderwerp te praten.” 

Lézanne wil vooral meegeven dat we moeten genieten van Paarse Vrijdag. “En begin het gesprek met anderen, support elkaar, draag paars! Laat zien dat je de omgeving voor iedereen veiliger wil maken, dat mensen bij jou terechtkunnen en dat jij het accepteert. Accepteer iedereen zoals degene is. Niemand is te veranderen. Het enige wat je wel kan veranderen, is jouw beeld over die persoon.”