De dickpics van de directeur van Ajax en de misdragingen bij The Voice zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden afgedaan als incidenten, als het wangedrag van individuen, maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? 2Doc: Belaagd doorbreekt het zwijgen over seksueel overschrijdend gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het is een structureel probleem waar vrijwel alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. De statistieken spreken boekdelen:

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is het afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft ooit fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door haar (ex-)partner. 

Gegrepen door de verhuizer en belaagd door de baas

In de KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Voor de documentaire hebben zij besloten het zwijgen te doorbreken.

Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega. Angelique werd jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

Bekijk hieronder een fragment uit de documentaire Belaagd. Trigger warning: de verhalen kunnen als schokkend worden ervaren. (Tekst gaat verder onder de video)

2Doc: Belaagd
Deze video op je eigen site plaatsen

Altijd alert omdat er 'iets' kan gebeuren

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging, de angst en de onvrijheid die ze met zich meedragen. Levenslang op je hoede zijn en altijd rekening houden met gevaar. Ook vertellen ze over de schuldgevoelens en de schaamte om erover te praten. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur die vrouwen ook in hun vrijheid en veiligheid aantast, omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En tot slot een cultuur die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg.

2Doc: Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO. Veilig Thuis organiseert landelijke vertoningen met debat.

2Doc: Belaagd was op vrijdag 9 december 2022 te zien om 22.19 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Kijk 2Doc: Belaagd nu terug

Nagefloten op straat, lastiggevallen in de tram, dickpics op het werk, mishandeld door partner of verkracht; Nederlandse vrouwen doen een boekje open over seksuele intimidatie en geweld.

Belaagd
huiselijk geweld

Waar kun je terecht voor hulp bij huiselijk geweld?