Begin april heeft  het KRO-NCRV onderzoeksplatform Pointer een belangrijke Europese prijs in de wacht gesleept: de Impact Award op het Investigative Journalism for EU Conference. Pointer kreeg deze Europese prijs voor hun internationale onderzoek naar het 'schaduwleger' uit oktober 2021.

Mensen die met geweld bij de grenzen van Europa worden tegengehouden en letterlijk worden teruggeduwd, zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen. Het is in strijd met internationale verdragen, maar desondanks gebeurt het al jaren. Deze zogenoemde pushback kan leiden tot het in gevaar brengen van iemands leven. Pointer bracht samen met Lighthouse Reports en internationale media deze misstand in kaart en laat aan de hand van beeldanalyse zien hoe vluchtelingen in deze gevaarlijke situaties terechtkomen. Wie zijn de gemaskerde mannen die deze gewelddadige acties uitvoeren? En door wie worden ze gefinancierd?

Pointer won eerder al voor dit onderzoek De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, in de categorie Buitenlands nieuws.