Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn al ruim drie miljoen mensen hun land ontvlucht. Een groot deel van deze vluchtelingen is nog geen 18 jaar oud en heeft daarom recht op bescherming én een dak boven hun hoofd. Maar in de praktijk krijgen ze dat helaas vaak niet.

Jongeren schieten in actie door buiten te slapen

Voor hen en alle andere minderjarige vluchtelingen over de hele wereld heeft jongerenorganisatie Young Impact samen met KRO-NCRV en de maatschappelijke diensttijd (MDT) de landelijke actie #bedvoorbed opgezet, die plaatsvindt in de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 maart aanstaande. Jongeren verruilen die nacht hun eigen warme bed voor een nacht in de openlucht. Met de actie wordt geld ingezameld voor Stichting Vluchteling, een organisatie die onder andere minderjarige vluchtelingen veilig onderdak biedt.

In de openlucht: in achtertuin, Johan Cruyff ArenA en Madurodam

Alle deelnemende jongeren, grotendeels tussen de 13 en 25 jaar oud, geven vanaf dinsdagavond 22 maart twaalf uur lang hun veilige slaapplek op. Met deze actie vragen jongeren uit heel Nederland aandacht voor de omstandigheden waarmee jonge vluchtelingen te maken krijgen op hun vlucht voor geweld en oorlog. Ze kunnen zich laten sponsoren en ruilen die nacht hun eigen bed in voor een slaapplek buiten, bijvoorbeeld op hun sportclub, op het schoolplein of in hun eigen achtertuin.

Lees ook:

Sommige actievoerders pakken het grootser aan en benaderen unieke locaties om daar te kunnen overnachten. Zo overnachten er jongeren in de Johan Cruijff ArenA, voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht en in miniatuurstad Madurodam. Naast deze actie delen de initiatiefnemers ook een petitie om alleenreizende minderjarige vluchtelingen structureel beter te beschermen. Deze wordt op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, overhandigd aan het Europees Parlement in Brussel.

Samen in actie voor jonge vluchtelingen

Deze actie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Young Impact, KRO-NCRV, MDT, Stichting Vluchteling en ABN AMRO. De actie #bedvoorbed is tevens de aftrap van de samenwerking tussen KRO-NCRV en Young Impact. KRO-NCRV wil, net als Young Impact, de samenleving inspireren en in beweging brengen om de wereld van morgen duurzamer en meer verbonden te maken.

Schrijf je in voor M's nieuwsbrief