Bijna driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen in de dementiezorg heeft de afgelopen jaren te maken gehad met fysieke of verbale agressie van bewoners. Dat blijkt uit een rondgang van het journalistieke platform Pointer en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN). 

Zorgmedewerkers hebben bijvoorbeeld last van bewoners die hen in de borsten knijpen of die zich hardhandig verzetten tijdens het verlenen van zorg. “Als ik dan ’s avonds thuiskom bij mijn man en die wil mij een knuffel geven, dan ben ik een ijskonijn en denk ik: ‘Don’t touch this’”, vertelt verzorgende Corry hierover aan het tv-programma Pointer. 

Weinig tijd voor onbegrepen gedrag 

Verbale of fysieke agressie kan optreden bij dementie en komt in veel gevallen voort uit ‘onbegrepen gedrag’. Uit de rondgang van Pointer blijkt echter dat slechts een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeghuizen voldoende tijd ervaart om dit soort gedrag van bewoners met dementie echt te kunnen begeleiden of doorgronden.  

Pointer
59 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Veel mensen met dementie krijgen pillen om onrustig gedrag te temperen. Maar aan die pillen kleven grote nadelen. Toch wil het niet goed lukken om het gebruik ervan terug te dringen. Hoe komt dat?

Meer weten over het onderzoek? 

Bekijk hier de uitzending