Het is misschien een van je grootste nachtmerries: je kind is slachtoffer van “exposing” en “online shaming”, oftewel het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal. Of je kind is de dader en heeft een pikante foto van iemand verspreid naar anderen. Als ouder kan het lastig zijn om hiermee om te gaan, vooral wanneer “exposing” steeds vaker online plaatsvindt. We geven drie tips voor als jouw kind slachtoffer of dader van online shaming is.  

Langs school gaan  

Een kwart van de basisscholen heeft te maken met online shaming, blijkt uit het onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) die samen met DUO Onderwijsonderzoek en Advies een vragenlijst uitzette onder leraren. Daaruit blijkt ook dat 9 op de 10 middelbare scholen te maken krijgt met incidenten rondom online shaming. Toch is het niet verplicht voor het onderwijs om aandacht te besteden aan online shaming. Hoewel veel scholen wel aandacht hieraan besteden, worstelen ze soms met de juiste aanpak. Seksuele voorlichting is soms nog beperkt tot het omdoen van een condoom of scholieren informeren over soa’s. Sommige scholen nemen daarom zelf initiatief om deze onderwerpen te bespreken in het klaslokaal. Ga eens langs op de school van jouw kind en vraag of en op welke manier ze leerlingen lesgeven over online shaming. Zo weet jij als ouder of jouw kind zich hiervan bewust is. 

Bewustwording  

Of jouw kind wel of geen les krijgt over online shaming op school, voor ouders is het sowieso ook belangrijk om je kind hierover te informeren. Dit kan voor jou ook compleet nieuw zijn. Want waar flirten vroeger vooral in de fietshokjes op school plaatsvond, gebeurt dat nu vooral online. Angstig of boos reageren op het delen van zo’n pikante foto is dan vaak reactie nummer 1. Volgens Marijke Naezer, zelfstandig onderzoeker die verbonden is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zich verdiepte in online shaming, is dit echter een avontuur waarbij jouw kind romantische intimiteit leert kennen en zich seksueel ontwikkelt. Reageer daarom niet bij voorbaat angstig of boos, maar wees zelf meer bewust van hoe flirten plaatsvindt in het online tijdperk.  

Ga het gesprek aan  

Als jouw kind een pikante foto of video heeft gestuurd of verspreid, is het belangrijk om een open gesprek aan te gaan met jouw kind. Luister naar waarom zij de foto of video hebben gestuurd. Volgens Naezer komt het nog te vaak voor dat de slachtoffers de schuld krijgen, en niet de daders oftewel de diegenen die de foto verspreiden. Dus in dat verband is niet de vraag: “stuur jij weleens een pikante foto?” belangrijk. Maar juist: “Hoe ga jij ermee om wanneer jij zo’n foto ontvangt”. En zijn de gevolgen die “exposing” en online shaming kan hebben op een slachtoffer voldoende duidelijk voor jouw kind? Dit soort inzichten kunnen helpen, zodat de ontvanger minder snel een verspreider wordt.