Nederlands plastic afval in Turkije, kleine stukjes plastic in make-up en wat gebeurt er eigenlijk met het plastic dat we wél recyclen?
Drie programma's besteden aandacht aan duurzaamheid
KRO-NCRV geeft om de aarde. Daarom vinden we het belangrijk om te leren over wat er speelt en daar iets mee te doen. Wij blij, de aarde blij.
Wat doet Nederlands plastic afval in Turkije?
Een Nederlandse Sauna Cadeaubon, schoonmaakdoekjes van de Kruidvat of plastic reclame voor Nederlandse oliebollen. Dit zijn een paar voorbeelden van de stapels plastic afval die zijn gevonden in Turkije. Maar wat doet het daar? Jeroen Wester van het NRC vertelt in De Wild in de Middag hoe dat kan.

"Het is verboden om naar een land buiten de Europese Unie plastic afval te exporteren als het niet gerecycled is. Nederland heeft veel plastic productie wat we niet allemaal in ons eigen land kunnen afbreken. En dit is niet eens alleen een Nederlands probleem, maar ook een Europees probleem."
Er moet volgens Jeroen meer duidelijkheid komen bij de overheid over de cijfers van waar ons afval nu precies naar toe gaat. Daar is nu volgens hem slecht zicht op. "Je kunt natuurlijk ook de productie van plastic ontmoedigen, recycling meer belonen of producenten meer verplichten om plastic te maken van gerecycled plastic."
Duizenden zakken plastic afval door corona
En de coronacrisis maak het er niet makkelijker op. Dit is voor veel mensen hét moment om de schuur eens flink op te ruimen en oude tuinstoelen naar de milieustraat te brengen. Maar wat gebeurt daarmee in coronatijd?
Plastic recyclers hadden al last van de moordende concurrentie van goedkoop nieuw plastic. En de coronacrisis maakt het er allemaal niet beter op. Ze kunnen hun voorraad aan de straatstenen niet kwijt. Waar moeten die duizenden zakken vol plastic snippers nu naartoe?


Teun van de Keuken is op bezoek in Biddinghuizen. Hier verwerken ze ieder jaar 150 miljoen plastic afval van milieustraten uit heel Nederland. Het sorteren van het plastic gaat hier 24 uur per dag en 7 dagen in de week door. Ton van der Giessen, directeur van Van Werven Recycling, vertelt dat hij een extra stuk land heeft moeten kopen om de gerecyclede stukken plastic, ook wel recyclaat, te kunnen stallen. "Dit was er allemaal niet voor 1 april. Op dit moment liggen alle recyclebedrijven in Europa op hun gat, omdat het niet gekocht wordt voor hergebruik."
Dit was er allemaal niet voor 1 april. Op dit moment liggen alle recyclebedrijven in Europa op hun gat, omdat het niet gekocht wordt voor hergebruik.
Teun belt met meerdere producenten van plastic om te vragen of ze produceren met gerecycled plastic en waarom sommigen dat nog niet doen. De meeste producenten vinden dat het recyclaat stinkt, niet stevig is en ze er geen goede kleuren mee kunnen maken. Dit alles zorgt ervoor dat recyclebedrijven zoals die van Ton hun gerecyclede plastic toch moeten verbranden.
Plastic in je make-up?!
De Keuringsdienst is op een opmerkelijk artikel gestuit. Er zouden kleine stukjes plastic in onze make-up en verzorgingsproducten zitten. Van de anti-rimpelcrème die wij ’s ochtends opsmeren tot onze lipbalsem. Hoe zit dit? Smeren we ons gezicht inderdaad vol met plastics? Ze brengen een bezoekje aan een parfumerie en zoeken het antwoord bij grote cosmeticaproducenten. Die maken de Keuringsdienst niet veel wijzer.

Maar dan stuiten ze op een slimme app die ze wel kan vertellen wat er in onze crèmes zit. En dat blijkt meer plastic dan gedacht. En hoe zit het nou met het plastic in het milieu? De Keuringsdienst laat wat vissen onderzoeken en ontdekt dat we het plastic dat wij het liefst op onze huid smeren, bij de vissen onder de huid kunnen terugvinden.