Fátima, 5 augustus 2023 – Paus Franciscus, die dezer dagen in Portugal is vanwege de Wereldjongerendagen in Lissabon, is vanochtend per helikopter gearriveerd in Fátima, waar naar schatting 200.000 gelovigen hem stonden op te wachten. Het is de tweede keer in zijn pontificaat dat Franciscus het beroemde bedevaartsoord in Centraal-Portugal bezoekt. Gedurende het jaar 1917 zouden daar drie herderskinderen zes keer een verschijning van de Heilige Maagd Maria hebben gehad. Het oudste kind, Lúcia dos Santos, zei later dat Maria specifiek om de bekering van Rusland had gevraagd.
Op 13 mei 2017 was paus Franciscus al naar Fátima gereisd ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de eerste verschijning. Hij verklaarde toen de twee zalige zienertjes Francisco en Jacinta Marto heilig.
Fátima-zieneres Lúcia eerbiedwaardig verklaard (25 juni 2023)
Het feit dat de paus besloot terug te keren naar Onze Lieve Vrouw van Fátima is belangrijk en weerspiegelt de intentie van Franciscus om voortdurend te blijven bidden voor het door Rusland aangevallen Oekraïne, evenals de talrijke vergeten conflicten over de hele wereld.
Het bezoek kan direct worden gekoppeld aan een andere belangrijke daad die hij iets meer dan een maand na het uitbreken van de oorlog stelde: de toewijding van Rusland en Oekraïne aan het Onbevlekt Hart van Maria, gevierd in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad op 25 maart 2022.
5 augustus: gedachtenis van O.L.V. ter Sneeuw
De verschijningen in Fátima zijn nauw verweven met de levens van de pausen van de 20ste eeuw. Paus Benedictus XV besloot te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog op 5 mei 1917 de aanroeping ‘Koningin van de Vrede, bid voor ons’ toe te voegen aan de Litanie van Loreto. Een octaaf later vond in Fátima de eerste Mariaverschijning plaats. Deze gebeurtenis viel samen met de dag waarop paus Benedictus XV in de Sixtijnse Kapel Eugenio Pacelli tot bisschop consacreerde, die later zijn tweede opvolger, Pius XII, zou worden. Een paar weken na de laatste verschijning op 13 oktober 1917 vond in Rusland de bolsjewistische revolutie plaats.
Op 31 oktober 1942 wijdde Pius XII “de door dwaling of tweedracht gescheiden volkeren” toe aan het Onbevlekt Hart van Maria. In mei 1967 werd Paulus VI de eerste paus die een pelgrimstocht naar Fátima maakte, toen hij Portugal bezocht toen het nog onder het regime van dictator Salazar viel, om de 50ste verjaardag van de verschijningen te herdenken.
Het was echter paus Johannes Paulus II met wie het verhaal van Fátima en de boodschap aan de herderskinderen, geheim gehouden tot het jaar 2000, onlosmakelijk verbonden raakte. Op 13 mei 1981, om 17.17 uur, raakte Johannes Paulus II ernstig gewond bij een moordaanslag op het Sint-Pietersplein, gepleegd door de Turkse militant Mehmet Ali Ağca. De Poolse paus overleefde de aanslag ternauwernood. Zelf bracht hij die gebeurtenis in verband met Fátima en schreef hij zijn ontsnapping aan de dood toe aan de hemelse interventie van de Moeder Gods. Negentien jaar later onthulde hij het zogenoemde Derde Geheim van Fátima, wat Johannes XXIII zou hebben geweigerd. Daarin is sprake van een “in het wit geklede bisschop” die door een verwoeste stad loopt en uiteindelijk wordt gedood.
Johannes Paulus II bezocht het Portugese heiligdom tijdens zijn lange pontificaat drie keer: in 1982, 1991 en ten slotte tijdens het Grote Jubeljaar van 2000. Zijn opvolger, Benedictus XVI, ondernam ook een pelgrimstocht naar Fátima tijdens zijn bezoek aan Portugal in 2010.’ Hij verklaarde toen: “Degene die denkt dat de profetische missie van Fátima is afgerond, houdt zichzelf voor de gek.”