Persbericht

De Monitor: Schoonmoeder Lange Frans bestraft omdat ze op de kleinkinderen paste

Datum: 1 mrt 2015 om 22:35

Wie als bijstandsgerechtigde opa of oma op de kleinkinderen past loopt het risico het recht op die uitkering te verspelen. Dat blijkt uit het verhaal van Diane van Aalderen, de schoonmoeder van rapper Lange Frans. Zondagavond doet ze haar verhaal in het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor.
Van Aalderen paste jarenlang regelmatig op de kinderen van Lange Frans en haar dochter Danielle van Aalderen, die een paar deuren verder woonden. Maar dat kwam haar duur te staan: ze moet nu ruim 34.000 euro terugbetalen aan de sociale dienst in Amsterdam. Daarnaast kreeg ze ook nog een boete van hetzelfde bedrag.
De boete werd door de rechter grotendeels teruggedraaid, maar de terugvordering bleef staan. Oppassen, al is het op de kleinkinderen, is ‘op geld waardeerbare arbeid’ concludeert de rechter. Mevrouw Van Aalderen had er dus geld mee kunnen verdienen en daarom had ze het moeten melden aan de sociale dienst als de kleinkinderen over de vloer kwamen. Het feit dat ze vrijgesteld was van de sollicitatieplicht vanwege een nekhernia doet daar voor de rechter niets aan af.
Volgens PvdA-Kamerlid Kerstens is het de sociale dienst die moet bepalen hoe vaak mensen met een bijstandsuitkering op de kleinkinderen mogen passen. Daarom roept hij mensen op zich te melden bij de sociale dienst. Kerstens: ‘Dat is gewoon ook een plicht die de bijstandswet kent – als je weet hebt van zaken waarvan je weet of het vermoeden hebt dat ze van invloed kunnen zijn op je uitkering dan ben je verplicht dat te melden. Doe je dat dan kan er een overleg plaatsvinden met de sociale dienst.’De Monitor, zondag 1 maart om 22.35 uur op NPO 2.
 

Programma

De monitor

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880