Goede voeding is de basis voor een gezond leven. Klinkt eenvoudig, maar gezond eten is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend. Het aanbod van ongezond voedsel is bijna groter dan dat van gezond voedsel. Lees hier 7 eenvoudige tips voor het maken van gezondere keuzes!

1 Zorg voor gezonde snacks in huis

Mensen kiezen meestal de ongezonde opties. Zo heeft de evolutie ons nou eenmaal geprogrammeerd. Vet eten vol suikers en zout vergroten onze overlevingskans. Wetenschapper Frans Folkvord doet al 10 jaar onderzoek naar voedselmarketing. Volgens hem is de beste optie naar een gezondere levensstijl vrij simpel: ervoor zorgen dat ergens alleen gezond voedsel is. Als er geen ongezond voedsel te kiezen is, dan neem je dit ook niet. 



Lees hier wat Frans Folkvord te vertellen heeft 

2 Sla het ontbijt niet over

Kinderarts Saskia Bouma runt haar praktijk PositiefOverGewicht in de Bijlmer. Zij legt uit dat ontbijten onwijs belangrijk is. Op die manier geef je je lichaam aan het begin van de dag energie. Zo kan jouw lichaam werken. Eet je de hele dag niet, dan ben je aan het eind van de middag moe en zul je minder bewegen. Om zowel beweging als een actieve houding te stimuleren is ontbijten dus van groot belang. 



Bekijk hier het verhaal van Saskia Bouma

3 Laat je niet verleiden door verpakkingen 

In de supermarkt loop je tegen allerlei producten aan met verleidelijke verpakkingen zoals: ‘vol met vitamines, ‘zonder suiker’, ‘minder vet’ of allerlei groene vinkjes. Laat je hier niet door verleiden. Bekijk op de achterkant van de verpakking de hoeveelheid suiker. Dit zegt namelijk veel meer over het product.

Deze moeder dacht dat zij gezonde producten kocht

4 Schep meer groenten op

Een andere eenvoudige stap is het opscheppen van veel groenten. Leg de hele rechterhelft van jouw bord vol met groenten en gebruik de linkerhelft voor zetmeelproducten en/of vis, vlees of een vleesvervanger. Wil jij inspiratie voor groenten? Bekijk dan deze seizoenskalender van BinnensteBuiten. De seizoenskalender is niet alleen handig voor het opdoen van inspiratie. Hiermee bespaar je geld én verminder je de CO2 uitstoot. Met de kalender kan je namelijk een jaarrond eten aan de hand van Nederlandse producten. Eet goedkoper, verser en gezonder met behulp van deze kalender.  

5 Koolhydraten laten staan of niet?

Koolhydraten zijn onwijs belangrijk. Hier haal je ongeveer 40- tot 70% van jouw energie uit. Maar niet alle koolhydraten hebben die goede werking. Het beste is om bewerkte koolhydraten te laten staan. Denk hierbij aan: witte rijst, witte pasta, frisdrank, koek en snoep. Kies in plaats daarvan voor volkorenpasta, volkorenbrood, peulvruchten en fruit. Hier zitten koolhydraten in waar ons lichaam wat aan heeft. Ook krijg je van deze vezelrijke producten een voller gevoel, waardoor je minder snel weer trek krijgt en dus minder snel nog een keer wil eten. 

Lees hier het hele verhaal over koolhydraten

6 Begin met kleine stapjes

Kinderarts Maarten Biezeveld vertelt dat je de weg naar een gezondere levensstijl het beste kan oppakken met de stap-voor-stapaanpak. Je moet tenslotte ergens beginnen! Daarnaast kan het motiverend werken als je kiest voor iets waarvan de kans van slagen groot is. Wanneer je daarna regelmatig kleine dingen positief verandert in je dagelijks leven, kan dat bij elkaar opgeteld een groot effect hebben. 

Bekijk de stap-voor-stapaanpak van Maarten Biezeveld

7 Kies voor water in plaats van frisdrank

Wellicht een open deur, maar kies vaker voor water. Laat frisdrank staan. Je kan water natuurlijk zelf een beetje opleuken. Voeg bijvoorbeeld citroen, komkommer of framboos toe. Eén van de gezichten van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, Petra Lammers vraagt zich bijvoorbeeld af waarom het drinken van ranja na een sportwedstrijd een gewoonte is.

Het interview met Petra Lammers is hier te lezen 

Vet! 

In 'Vet!' doet Pointer onderzoek naar toenemend overgewicht in Nederland. Een ongezonde levensstijl begint vaak al tijdens de jeugd. Hoe moeilijk is het om anno nu gezond op te groeien? Hoewel fabrikanten hebben afgesproken hun reclames voor ongezonde producten niet te richten op kinderen, krijgt toch 40% van de kinderen wél reclames van ongezonde voeding te zien. Door deze reclames eten en drinken kinderen meer van een bepaald product. Hierdoor kunnen ze eerder ziek worden. Benieuwd waar zij deze reclames te zien krijgen?

Dit interactieve verhaal legt alles aan jou uit.