Persbericht

De KRO-NCRV-documentaire De zorgkoningin portretteert de omstreden zorgondernemer Aysel Erbudak. Zonder enige ervaring in de zorg neemt zij met haar vermogende zakenpartner in 2006 het Slotervaartziekenhuis over, het eerste commerciële ziekenhuis van ons land. In een intrigerende journalistieke reconstructie blikt Erbudak zelf voor het eerst uitgebreid terug op het koningsdrama dat zich binnen de ziekenhuismuren afspeelde: “Het was een slangenkuil.”

Juist nu we in coronatijd de keerzijde zien van het streven de ziekenhuiszorg en IC-capaciteit zo efficiënt mogelijk in te richten, duiken journalisten van KRO-NCRV in de turbulente geschiedenis van het Slotervaartziekenhuis. Een ziekenhuis met een teveel aan bedden, al op het moment dat Aysel Erbudak samen met zakenpartner Jan Schram in 2006 haar intrede doet. Tweede Kamerlid Renske Leijten: “Het Slotervaartziekenhuis hadden we in coronatijd goed kunnen gebruiken.”

Het Slotervaartziekenhuis was uniek. Het bood plaats aan mensen die verder nergens terecht kunnen: onverzekerden, junks en hiv-patiënten. Maar anno 2006 was het ook een log instituut dat op de rand van faillissement stond. In datzelfde jaar ging het Nederlandse zorgstelsel op de schop. Ziekenhuizen moesten efficiënter gaan werken en ondernemerschap in de zorg werd gestimuleerd. Erbudak wist het ziekenhuis binnen een jaar winstgevend te krijgen, maar tegen welke prijs?

Regisseur Steven Schoppert laat zien wat er kan gebeuren als onorthodoxe ondernemers een ziekenhuis overnemen. Het verhaal van Erbudak en het Slotervaartziekenhuis wordt belicht vanuit verschillende perspectieven, met naast de oud-eigenaar/directeur zelf, toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst, Tweede Kamerlid Renske Leijten, de toezichthouder, de OR-voorzitter en diverse medewerkers. Ook een tweetal bijzondere patiënten ‘vaste klanten’ van het ziekenhuis – reflecteert op authentieke en humoristische wijze op de opkomst en val van Aysel Erbudak.

De zorgkoningin vertelt het verhaal van een keiharde zakenvrouw die winst, vrienden én vijanden maakte. Draaide het om goede zorg, om geld, of allebei? De documentaire laat zien hoe de privatisering van de zorg kan leiden tot een situatie die niemand van tevoren had kunnen bedenken. Want wat als blijkt dat de nieuwe directeur een strafblad heeft voor fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie? Oud-minister Hoogervorst daarover: “Ik kan me niet voorstellen dat ik dat goed gevonden zou hebben. (…) Ik denk niet dat ik daar iets van geweten heb.”

Aysel Erbudak werd in 2019 veroordeeld tot 15 maanden celstraf voor fraude met zorggelden van het Slotervaartziekenhuis. In 2022 dient het hoger beroep in deze zaak.

Op verzoek is een zichtkopie van ‘De zorgkoningin’ beschikbaar.

De zorgkoningin, maandag 3 januari om 22.10 uur op NPO2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880