De President van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, woont op donderdag 1 september in het Olympisch Stadion in Amsterdam de première bij van de onthullende KRO-NCRV-documentaire:

ANKIE
de olympische weduwe

De tweedelige documentaire gaat over de gebeurtenissen rondom de terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Acht Palestijnse terroristen gijzelen elf Israëlische atleten in hun appartementen in het olympisch dorp. Twee atleten worden direct vermoord, de andere negen komen om het leven tijdens de bloedige ontknoping van het drama op een vliegveld net buiten München.

ANKIE
de olympische weduwe
In de documentaire volgt presentator Twan Huys de Nederlandse Ankie Spitzer. Haar man was de nationale schermcoach van Israël en werd vermoord tijdens de terreuraanslag. Sindsdien vecht Ankie voor een minuut stilte tijdens de Olympische Spelen en zoekt ze naar antwoorden op haar meest prangende vragen over de aanslag. Hoe werden André Spitzer en zijn lotgenoten vermoord? Wie is de moordenaar? En wat is er met hem gebeurd? Vijftig jaar lang is Ankie tegengewerkt door de Duitse autoriteiten, maar na intensieve research van de documentairemakers krijgt ze eindelijk volledige toegang tot het dossier en worden haar belangrijkste vragen beantwoord. Ankie Spitzer woont in Israël, maar reist naar Nederland om de première van de documentaire bij te wonen. Twan Huys: “Ankie Spitzer heeft met niet aflatende energie als een leeuw gevochten de waarheid boven tafel te krijgen. Het is wrang dat dit 50 jaar heeft geduurd. In haar eigen woorden: "Ik heb een berg hoger dan de Olympus moeten beklimmen.”

Herdenkingsplechtigheid NOC*NSF
Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire vindt er op initiatief van NOC*NSF een herdenkingsplechtigheid plaats in het Olympisch Stadion, waarbij een minuut stilte wordt gehouden voor de elf slachtoffers van de terreuraanslag. Ook is er tijdens een NOC*NSF-symposium in de middag aandacht voor het dilemma waar de deelnemers aan de Spelen van München ’72 mee werden geconfronteerd: doorgaan met de Spelen of vertrekken? Welke keuze maakten zij en wat waren de reacties daarop? Sporters van toen, sportbestuurders van nu en andere betrokkenen bespreken het dilemma van destijds en de huidige keuzes die zich voordoen wanneer politiek en sport niet te scheiden zijn. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Het is van groot belang om stil te staan bij de gebeurtenissen in München in 1972 en de verhalen van direct betrokkenen te laten horen. Zij verdienen onze erkenning.” 

ANKIE
de olympische weduwe
zondag 4 september om 21:20 uur en maandag 5 september 21:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Voor persvragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Evert-Jan Offringa, eindredacteur via evert-jan.offringa@kro-ncrv.nl of 06-15680906.

Journalisten die aanwezig willen zijn bij de première kunnen zich aanmelden bij Irene van Noort via irene.vannoort@kro-ncrv.nl of 06-28277030.

Meer informatie

Mark Willems
Algemene persvoorlichting

Presentator

Twan Huys

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880