Persbericht

Keuringsdienst van Waarde: Fokspecial Het Varken

Datum: 7 jan 2021 om 20:25

kvw-varken-4

De mens leeft al jaren lang samen met het dier: we drinken haar melk, eten het vlees en gebruiken de vacht voor warmte. Op de traditionele gemengde boerderij leefde de boer met koeien die werden gehouden voor de zuivel en werden gegeten als ze geen melk meer gaven. De varkens aten het afval en kwamen na een paar jaar zelf ook aan de beurt. 

Die tijden zijn veranderd. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de boerderijen enorm gegroeid en zijn de bedrijven gespecialiseerd. Maar de dieren veranderden niet zomaar met ons mee, ze moesten daar een handje bij geholpen worden en dat gebeurde met fokprogramma’s. In drie specials nemen we de fok van verschillende dieren onder de loep.

Fokspecial: Het Varken

We lezen een bericht dat er tegenwoordig varkens zijn die wel 40 biggen per jaar kunnen werpen. Dat klinkt als heel veel en blijkbaar was het vroeger minder, maar hoe doe je dat? Ervoor zorgen dat een dier steeds meer nakomelingen krijgt?

Een slager laat ons zien dat het varken niet meer hetzelfde varken is als dat van een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te kunnen dragen en voeden. Een boer vertelt dat varkens inderdaad meer biggen krijgen dan vroeger. Bij een fokbedrijf krijgen we uitgelegd hoe we het varken zo ver hebben gekregen om meer biggen te gaan baren en we gaan op bezoek bij een spermastation, waar vanuit het zaad de hele wereld over vliegt.

Keuringsdienst van Waarde, donderdag 7 januari om 20.25 op NPO 3.

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Keuringsdienst van waarde

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880