Persbericht

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die worden nagefloten op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen. Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van ‘The Voice’ zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden afgedaan als incidenten, als het wangedrag van individuen, maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? De statistieken spreken boekdelen:

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner. 

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen.

In de KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Voor de documentaire hebben zij besloten het zwijgen te doorbreken.

Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Angelique jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging, de angst en de onvrijheid die ze met zich meedragen. Levenslang op je hoede zijn en altijd rekening houden met gevaar. Ook vertellen ze over de schuldgevoelens en de schaamte om erover te praten. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur die vrouwen ook in hun vrijheid en veiligheid aantast, omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En tot slot een cultuur die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg.

2Doc: Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO. Veilig Thuis organiseert landelijke vertoningen met debat.

Orange the World en KRO-NCRV
Vandaag is het de Internationale Dag van Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag kleuren door het hele land prominente gebouwen oranje. De oranje kleur is onderdeel van de campagne Orange The World, deze organisatie strijdt tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook het M-gebouw, waarin KRO-NCRV zicht huisvest, zal vandaag oranje kleuren. Tijdens de actieweken (vrijdag 25 november t/m zaterdag 10 december) van Orange the World zullen wij ook aandacht besteden aan deze internationale dag. KRO-NCRV vindt het ook belangrijk om actief op te komen voor groepen in de samenleving die het moeilijk hebben. Naast de 2Doc: Belaagd, zullen we met onze (radio)programma’s de komende twee weken aandacht besteden aan het onderwerp geweld tegen vrouwen.
 
Lees HIER meer over de programma's.

2Doc: Belaagd op vrijdag 9 december om 22.18 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880