EMBARGO TOT ZATERDAG 4 DECEMBER 20.00 UUR

Henk Fonteijn, predikant te Tricht, is de winnaar van de schrijfwedstrijd over Maria Magdalena. De prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending (4 december) van het KRO-NCRV radioprogramma Zin in weekend (NPO Radio 5, 18.00-20.00 uur).

De opdracht was: Verwoord in een persoonlijke miniatuur of gedicht wat Maria Magdalena voor jou betekent.

De wedstrijd is uitgeschreven door het KRO-NCRV magazine De Verwondering, Museum Catharijneconvent en het KRO-NCRV radioprogramma Zin in weekend. In het kader van de tentoonstelling Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent in Utrecht (tot en met 9 januari 2022). De winnaar heeft een oorkonde en €250,- ontvangen.

Het winnende gedicht:

Lotgenoten

Zo vaak ben ik al met je meegelopen
in tranen naar die tuin, dat graf, de steen,
dat kille slot van alle streven, hopen,
het onherroepelijke einde van ons minnen,
kleurrijk verbloemd, maar ijzig koud van binnen.

Tot afscheid en tot sterven is de mens gedoemd.
Maar soms zie ik, met jou
- nooit anders dan door dichte mist van tranen -
een tuinman die ons noemt bij onze namen
die zegt: ik leef! En jij, jij mag,
jij kan en zal opnieuw beginnen.

Uit het juryrapport:
Henk Fonteijn verwoordt in het eerste couplet evocatief het verdriet, de kilheid en chaos die iemand ervaart bij de dood van een geliefde. Door het beeld van de tuinman verbindt Henk in het tweede couplet de treurende ik-figuur met Maria Magdalena op Paasmorgen. Haar zicht op nieuw leven wordt ook ‘ons’ gegeven.
Heel mooi suggereert dit tweede couplet dat ‘ons’ zowel Maria Magdalena als de ik-figuur en wellicht de gestorven geliefde omvat. En uiteindelijk wordt de lezer betrokken in dat ‘ons’. Een hoopvol perspectief, dat zich ook aan ons meedeelt.
In dit korte gedicht vallen vorm, inhoud, boodschap op een kernachtige, wijze samen.

De jury bestond uit: Wilfred Kemp, KRO-NCRV presentator, eindredacteur levensbeschouwing en juryvoorzitter; Lieke Wijnia, conservator van de tentoonstelling Maria Magdalena; Caroline Vander Stichele, hoogleraar Bijbelwetenschappen Tilburg University; Rosita Steenbeek, schrijfster; Sander de Kramer, KRO-NCRV presentator Zin in weekend.
 

De twee andere genomineerden zijn:
Marian Hoek van Dijke uit Amstelveen en Frans de Koning uit Bergen op Zoom.

CV Henk Fonteijn
Mijn naam Hendrik Gerrit (Henk) Fonteyn. Geboren 1954 in Rotterdam. Getrouwd met Mirjam, samen ouders van vijf kinderen en (vooralsnog) één kleinkind.

Na mijn middelbare schooltijd aan de Chr. Scholengemeenschap Melanchthon in Rotterdam Schiebroek studeerde ik twee jaar rechten, daarna theologie aan de Utrechtse Universiteit. Doctoraalexamen kerkgeschiedenis van de 20e eeuw, met als eindscriptie "Youth for Christ, brug naar de kerk?".Op mijn dertigste werd ik tot predikant bevestigd in de Protestantse Gemeente van Tricht, in de Betuwe, waar ik bijna zeventien jaar met veel plezier gewerkt heb.  

Begin 2001 maakte ik de overstap naar de krijgsmacht. Drie maanden versnelde officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, daarna bijna veertien jaar werk als geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht

Uitzendingen in 2004 (Bosnië), 2006 (Afghanistan), 2008 (Bosnië), 2009 (Afghanistan), 2011 (Afghanistan) en vele malen als gespreksleider tijdens adaptatieprogramma's op Cyprus en Kreta.  Sinds 2014 met functioneel leeftijdsontslag. Civiele uitzendingen in 2014 en 2015 naar de Westelijke Jordaanoever voor het programma EAPPI (www.eappi.org).

Voor de stichting IPNZE (www.ipnze.nl) geestelijk verzorger gewerkt onder Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, in 2016 en 2018 aan de Costa Blanca in Spanje, in 2017 in het Turkse Alanya. Momenteel werkzaam als predikant in Tricht.
Hobby’s: Sport, muziek, theater, schrijven, reizen.
Zie ook:
www.henkfonteyn.nl

Meer informatie over de wedstrijd & fotomateriaal
Hennie Burggraaff, programmamaker Zin in weekend en organisator wedstrijd: 06 -11 457 235 Hennie.Burggraaff@kro-ncrv.nl | Facebook: Zin in Weekend

Meer informatie

Algemene persvoorlichting
Lisa Fluttert

Presentator

Sander de Kramer

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880