Persbericht

NAM stapt uit schadeafhandeling. Bewoners blijven wantrouwend

Datum: 2 apr 2017 om 22:35

Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag werd bekend dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) uit de afhandeling van de aardbevingsschade stapt. Hun rol wordt overgenomen door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders. Hij gaat de schadeafhandeling nu aansturen en een nieuw schadeprotocol ontwerpen, waarbij ‘de menselijke maat’ het uitgangspunt zal zijn. Maar bij bewoners in het aardbevingsgebied is het wantrouwen niet verdwenen. Veel van hen zitten nog steeds met schade die niet is afgehandeld, zo vertellen zij De Monitor.

Jarenlang is er kritiek op de grote betrokkenheid van de NAM bij de afhandeling van de schade door aardbevingen. Dat de NAM de schade, de oorzaak daarvan, en de vergoeding zelf bepaalt, is volgens bewoners, deskundigen en politici een typisch geval van ‘een slager die zijn eigen vlees keurt’.

De Monitor sprak een groot aantal mensen uit het aardbevingsgebied. Veel van hen voelen zich al jaren overgeleverd aan de willekeur van de NAM of van het Centrum Veilig Wonen (CVW), die sinds 2014 de schadeafhandeling van de NAM heeft overgenomen.

Slappe grondHiltje Zwarberg uit het Groningse Termunterzijl is één van die bewoners. Zijn woning werd onbewoonbaar verklaard en hij zit inmiddels al ruim 2 jaar in een tijdelijke huurwoning. Aanvankelijk gaat de NAM akkoord met een schadebedrag van 180.000 euro, maar daar komen zij plotseling op terug. De schade zou volgens hen niet het gevolg zijn van aardbevingen, maar van ‘slappe grond’. Die zou gezorgd hebben voor verzakking. ‘Daar klopt niets van’, vindt Hiltje. Bij vrijwel alle 28 woningen in zijn straat met vergelijkbare schade werd geconstateerd dat de schade wél is veroorzaakt door aardbevingen en werd de schade vergoed. De NAM wil nog slechts 3400 euro uitkeren uit coulance. Hiltje voert nu een rechtszaak tegen de NAM, want hij staat ‘met de rug tegen de muur’.

Schade-protocol verandertLange tijd werd schade van mensen die buiten het door de NAM aangewezen aardbevingsgebied wonen niet erkend als aardbevingsschade. De Nationaal Coördinator Groningen besloot afgelopen najaar een nieuw onderzoek te starten naar de bewoners met schade buiten het zogenaamde contourgebied. Het resultaat van dit onderzoek brengt geen goed nieuws voor deze bewoners, want hun schade zal niet erkend worden als aardbevingsschade. Wel krijgen zij een bedrag van 1500 euro.

De familie Tepper woont in dit buitengebied in Scheemda. Hun aannemer schat hun schade op 3 ton. ‘We voelen ons beledigd door dit rapport, deze uitkomst is desastreus voor ons. De NAM mag de 1500 euro houden, het rapport betekent dat wij de strijd moeten aangaan.’

De Monitor, zondag 2 april 2017, 22.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

 

Programma

De monitor

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880