Het aantal gemeenten dat te maken heeft met ernstig verzakte huizen is schrikbarend toegenomen. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) tegen tv-programma De Monitor (KRO-NCRV). Directeur KCAF Dick de Jong: "Bijna 1 op de 3 gemeenten heeft zich bij ons gemeld. We merken nu pas de gevolgen van de extreem droge zomer van 2018".
 
Onlangs meldde De Monitor dat 1 miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken. "Die getallen zijn verre van overdreven", zegt De Jong. "Sinds de uitzending
komen dagelijks tientallen meldingen van scheuren en verzakte huizen binnen. Het is echt ongehoord. We kunnen het nauwelijks aan".
 
KCAF-directeur De Jong verwacht nog meer meldingen: "Uiteindelijk gaan we misschien naar 1 op de 2 gemeenten. Nederland is echt wakker geschud. We krijgen nu vooral meldingen uit gebieden die bij ons nog niet bekend waren. Gemeenteraden en woningcorporaties pakken het onderwerp nu serieus op. Ik word ineens overal uitgenodigd".
 
Als gevolg van het extreem lage grondwater door de droge zomer van 2018 is het funderingsprobleem in Nederland fors toegenomen. Het zijn de huizen van voor 1970 die een risico lopen: 1 op de 4 dreigt te verzakken. Sinds de droge zomer komen er vooral veel nieuwe
meldingen binnen van huizen die ‘op staal’ zijn gefundeerd: direct op de ondergrond. Daar is een lage grondwaterstand de boosdoener: het klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt.
 
Als je fundering door de droogte aangetast wordt, heb je een serieus probleem. Uiteindelijk ben je als huiseigenaar namelijk zelf verantwoordelijk voor je fundering en draai je op voor de kosten van het herstel: die kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880