Persbericht

Onze boerderij afl. 5: Toekomstdromen

Datum: 12 dec 2021 om 21:25

Staat de consument er weleens bij stil dat wanneer ‘ie een glas melk drinkt of een bakje yoghurt eet daar altijd een kalfje voor is geboren? Een koe geeft pas melk als ze een kalf heeft gekregen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kalfjes geslacht: stierkalfjes en het overschot aan vaarskalfjes die niet op de boerderij kunnen blijven. Het vlees is voornamelijk bedoeld voor de export omdat in Nederland weinig kalfsvlees wordt gegeten. Yvon Jaspers praat met kalverhouders Bert en Trees over hun passie voor de kalveren en het werk op de boerderij. Het jonge gezin kreeg een flinke klap door corona: de export viel voor een groot deel weg en ze besloten het bedrijf te verkopen. Hoe moeten zij verder?

Boerenzonen Bart en Tom groeien op op het melkveebedrijf van hun ouders in Twente. Wanneer ze naar de Randstad trekken om te studeren zien ze daar hoe de soy-lattes en plantaardige zuivel hun opmars maken. Ze besluiten zelf soja te gaan verbouwen op het land van hun ouders om hun eigen plantaardige melk te produceren. En dat valt nog niet mee.

Yvon begon jaren geleden aan Onze boerderij omdat ze wilde weten welke keuzes boeren moeten maken, of het echt zo leuk en romantisch is als ze altijd denkt. Het is tijd om de opgedane kennis in de praktijk te gaan brengen. Ze vraagt buurboer Gijsbert om hulp.

 

Over Onze boerderij seizoen 4:
​​​​​​We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

Onze boerderij zondag 12 december, 21.25 u bij KRO-NCRV op NPO 1

Meer informatie

Birgit Jansen
Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880