Thuiskomen en je huis leeg aantreffen. Een nachtmerrie voor veel mensen! Toch besloot zanger Danny de Munk mee te doen aan het programma ‘100 dingen’, van de KRO-NCRV. Voor dit programma werd het hele huis leeggehaald, behalve de 100 dingen die elk gezinslid mocht uitkiezen. Hoe hebben Danny en zijn gezin deze challenge beleefd?
“Toen ik werd gevraagd, heb ik het eerst goed met mijn vrouw Jenny besproken,” begint Danny de Munk. “Wij willen in de opvoeding graag bepaalde dingen meegeven. Zoals dat niets vanzelfsprekend is in het leven. Want wat als alles wegvalt? Alle luxeartikelen zijn zo gewoon geworden in de westerse wereld. We vinden het belangrijk om die boodschap mee te geven en daarom hebben we besloten mee te doen.”
Hoewel ze er dus goed over na hebben gedacht, viel de challenge toch een beetje tegen. “Het was best wel heftig, ook voor ons als volwassenen. Ik dacht: dat doen we wel effe. Maar als je het moet doen, dan piep je wel anders. Ik kreeg gewoon last van mijn rug, omdat ik op de grond moest zitten. Ik had geen stoel. Maar we hadden wel veel ruimte. We stonden te dansen in de woonkamer!”
Armoede
Met het programma hoopt Danny armoede beter bespreekbaar te maken. “Ik snap dat iedereen zijn handen vol heeft aan corona, maar er zijn nog veel meer dingen die bespreekbaar gemaakt moeten worden. Armoede in Nederland was voor de pandemie ook al aan de hand. Het is op het moment drukker dan ooit bij de voedselbanken. Daarom is het zo goed dat er op deze manier aandacht is voor de projecten Cordaid ondersteunt.”
Eye opener
Volgens Danny doet iedereen er goed aan het programma te kijken. “Het programma is een eye opener. Je kan je kop wegdraaien, maar we staan wel met z’n allen op deze wereld. Als je iemand kan helpen, dan vind ik dat de mooiste prijs van het leven. En de belangrijkste boodschap die ik wil meegeven: ik hou van mooie dingen, maar daarin zit geen geluk. Mijn geluk zit in mijn gezin. Dat is met geld niet te koop.”
'100 dingen' is een productie van I Care Producties, mede mogelijk gemaakt door Cordaid. Cordaid zet zich in voor een menswaardig bestaan voor iedereen, dichtbij en ver weg.