Geniepig en eigenwijs baant het zich een weg langs je groene pronkstukken. Onkruid. Maar hoe krijg je het weg? En nog liever: hoe voorkom je onkruid? Het programma 12 straten groen deelt 4 eenvoudige tips om je tuin onkruidvrij te krijgen.
Tip 1: Bodembedekkende plantjes tegen onkruid
Het voorkomen van onkruid is de eerste stap naar een onkruidvrije tuin. Een effectieve manier om dit te doen is door de grond tussen planten en struiken te bedekken met bodembedekkende plantjes.
De Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek) is uitstekend geschikt als 'dichtgroeier' voor een zonnige tuin. Of de Vinca minor (maagdenpalm) voor de schaduwtuin.
Deze methode gaat onkruidgroei tegen door te voorkomen dat onkruidzaadjes licht en lucht krijgen. Stukken kale grond zijn namelijk broedplekken voor onkruid.
Haal alleen onkruid weg als het echt moet. Onkruid draagt namelijk bij aan de biodiversiteit van je tuin.
Tip 2: Ontdek ’t verschil in onkruid
Als er al onkruid in je tuin is, zijn er verschillende manieren om het te verwijderen. Eerst is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met onkruid met penwortels of zaadonkruid.
- Onkruid met penwortels is bijvoorbeeld de gele paardenbloemen, boterbloem of brandnetels. Het is belangrijk om deze diep en volledig uit te graven vanwege de lange wortels. Anders groeien ze snel weer terug.
- Zaadonkruid verspreidt zich met de wind of vogels en groeit enorm snel. Zoals vogelmuur of melkdistel. Het is wel makkelijk te verwijderen door het gebruik van een schoffel en door te wieden.
Tip 3: Gebruik van gereedschap
Een snelle methode is om onkruid te verwijderen met een plantschepje of onkruidsteker, vooral voor onkruid met lange wortels zoals paardenbloemen. Hierbij trek je de penwortel compleet uit de grond, waardoor het onkruid geen kans krijgt om terug te groeien. Gooi de wortels niet op de composthoop, anders komt het onkruid vanzelf weer terug in de tuin.
Voor hardnekkig onkruid op bestrating kun je een voegenkrabber gebruiken. Dit gereedschap stelt je in staat om staand de onkruidjes tussen de tegels uit te halen. Een andere handige tool is een anti-worteldoek. Door dit onder je terras te plaatsen, kun je onkruid tussen je tegels tegengaan.
Tip 4: Natuurlijke onkruidbestrijding
Het gebruik van chemische middelen wordt afgeraden vanwege de negatieve impact op het milieu. Wil je wel gif gebruiken? Koop en gebruik dan bewust.
In plaats daarvan kan je ook kiezen voor natuurlijke methoden zoals mulchen. Dat is een techniek waarbij je organisch materiaal op de bodem aanbrengt om onkruidgroei te voorkomen. Denk aan boomschors, stro, bladeren of takjes.
Onthoud dat niet elk soort onkruid per se een probleem is. Sommige soorten, zoals bloeiende dovenetel of hondsdraf, dragen zelfs bij aan de biodiversiteit van je tuin.