Wat doe je als je oud brood over hebt? Vaak blijft het in een hoekje liggen, totdat het droog of oneetbaar is geworden. Zonde! In Alles op tafel laat chef Ramon Brugman zien hoe je heerlijke gerechten maakt met oud brood: pangrattato, panzanella en broodpudding. Weten hoe?

Oud brood recept: pangratatto 

De pastatopping pangrattato van oud brood komt uit de cucina povera: de Italiaanse armeluiskeuken. Hier was vroeger niet genoeg geld om een pasta rijkelijk met kaas te beleggen, dus werd er oud brood gebruikt. En dat is geen straf, want pangrattato is waanzinnig smaakvol. 

Ingrediënten voor pangrattato

  • 4 sneetjes oud brood 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 citroen 
  • 1/4 bosje peterselie 
  • Olijfolie, zout en peper 
pangrattato oud brood recepten alles op tafel

Bereidingswijze

  1. Verkruimel het oude brood in een keukenmachine en snijd een teen knoflook en het bosje peterselie.  
  2. Was de citroen en rasp daarna de schil. 

  3. Doe een scheut olijfolie in een bakpan en bak daar de knoflook in aan. Voeg het broodkruim toe en houd het in beweging. Doe er dan de citroenschil en half de peterselie bij.  

  4. Als het broodkruim krokant is, haal je het van het vuur en voeg je de rest van de peterselie toe. Strooi over de pasta heen. 

Oud brood recept: panzanella

Ook panzanella komt uit de cucina povera. In deze broodsalade toast je het oude brood, waardoor het knapperig wordt. Ook kan het daardoor de dressing beter opnemen. Hartstikke vullend en gezond. 

Oud brood recept: broodpudding 

Heb je meer zoete trek? Maak dan Ramon Brugmans broodpudding. Heerlijk voor op de zondagochtend of als dessert. 

Ingrediënten voor broodpudding

  • 350 gr oud brood 
  • 400 ml melk 
  • 180 gr suiker 
  • 5 eieren 
  • 100 gram rozijnen 
  • Rasp van 1 sinaasappel 
  • Snuf kaneel 
oud brood recepten broodpudding recept alles op tafel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht. 
  2. Scheur het brood in stukken. 

  3. Klop de eieren los en voeg hier de melk en suiker aan toe. Meng de sinaasappelrasp en kaneel erdoorheen.  

  4. Doe de rozijnen bij het brood en giet het eimengsel erop. Meng alles goed met elkaar.

  5. Smeer een bakblik in met boter en giet de vulling erin. Strooi een beetje suiker op de bovenkant, zodat het iets gaat karameliseren. 

  6. Bak de broodpudding 60 minuten, totdat-ie goudbruin is. 

  7. Laat de broodpudding goed afkoelen voordat je het aansnijdt. 

Alles op tafel kijken

Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? 

Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Marijn Frank, Anna Gimbrère, Maarten Remmers en Ramon Brugman in Alles op tafel