Wist je dat er in veel tussendoortjes onzichtbare suikers zitten? Daarom deelt chef Ramon Brugman een recept voor gezonde haverkoeken in Alles op tafel, zodat jij precies weet wat je eet. Weten hoe? Lees gauw verder.

Haverkoeken zelf maken

Maak je zelf haverkoeken? Dan kun je er allerlei ingrediënten in doen die jij zelf lekker vindt. Chef Ramon Brugman kookt met havermout, hazelnoten, dadels, citrusrasp en eiwit. Houd je van chiazaad en lijnzaad? Doe daar dan een schepje van in. Heel erg fan van krenten? Ook dat kan. De haverkoeken staan toch binnen een mum van tijd op tafel.

De ingrediënten

  • 120 gram havermout 
  • 80 gram hazelnoten 
  • 1 eiwit 
  • 100 gram dadels
  • 2 eetlepels honing 
  • Citroenrasp  
  • Sinaasappelrasp 
  • Sinaasappelsap 
haverkoeken tussendoortjes recept alles op tafel ramon brugman

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden.
  2. Pureer de dadels en breek de hazelnoten. 
  3. Meng de dadels met de gebroken hazelnoten en de havermout met elkaar en voeg de honing, het eiwit, en de rasp en sap van een sinaasappel en citroen toe. Roer het goed door elkaar. 
  4. Doe een bakpapiertje in een ovenschaal en verdeel hier de vulling over. Duw het geheel plat en zorg dat het gelijkmatig is qua dikte. Verdeel al voor het bakken de repen met een mes of leg de haverkoeken in een steekring op het bakpapier. 
  5. Bak het geheel in de oven voor ongeveer 25 minuten. 
  6. Als de haverkoeken uit de oven komen, snijd dan gelijk met een mes de repen nog een keer goed door. Laat goed afkoelen en bewaar in een blik. 
haverkoeken tussendoortjes recept alles op tafel ramon brugman

Alles op tafel kijken

Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel.

Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Marijn Frank in Alles op tafel