Het kan best een uitdaging zijn om een eitje te bakken in een roestvrijstalen pan zonder anti-aanbaklaag. Toch kun je ook in deze pannen eten bakken zonder dat het aankoekt. Alles op tafel zoekt uit hoe je een RVS pan in een handomdraai anti-aanbak maakt.

Giftige stoffen in anti-aanbakpannen

Er is niets zo irritant als wanneer je een eitje bakt en ontdekt dat het spiegelei aan de bodem van de pan blijft plakken. Het is dan ook erg verleidelijk om naar de anti-aanbakpan te grijpen. Teflon en veel andere anti-aanbakpannen bevatten echter schadelijke chemische stoffen. 

Schadelijke anti-aanbakpan vol PFAS? Dit zijn de alternatieven

De oh-zo handige anti-aanbakpan lijkt de ideale uitkomst voor de thuiskok. Maar een groot deel van deze pannen bevat PFAS: een verzameling stoffen die bij hoge verhitting schadelijk zijn voor mens en dier. Maar wat zijn die PFAS precies, en wat doen ze in een pan?

Keuringsdienst van Waarde - Anti-aanbakpan

Terug naar af 

Chef-kok Ramon Brugman legt in Alles op tafel uit: ‘Pannen met anti-aanbaklaag gaan verdwijnen vanwege de gevaarlijke stoffen in die pannen: PFAS. We moeten daarom weer terug naar af. Ik zweer bij RVS pannen.’

Zo bak je een eitje zonder problemen

Toch kan het verdraaid moeilijk zijn om in een roestvrijstalen pan een eitje te bakken. Gelukkig weet Ramon Brugman als geen ander hoe je zelfs met een RVS pan een spiegelei bakt zonder dat het aan de pan plakt. 

  1. Verhit de RVS pan op middelhoog vuur 

    Chef-kok Ramon Brugman bevestigt: ‘Voordat je een eitje in de pan gaat bakken, is het belangrijk dat de pan eerst heet wordt.’ Maar hoe weet je of de pan heet genoeg is? 

  2. Voeg een paar druppels water toe aan de pan 

    Als de druppels in de pan beginnen te ‘dansen’, weet je dat de pan heet genoeg is. Blijven de druppels op hun plek liggen en verdampen ze langzaam? Dan is de pan nog te koud. 

  3. Gebruik boter of olie die hoge temperaturen aankan 

    ‘Zodra de pan heet is, voeg je de boter toe en zorg je dat die uitbruist. Die olie of boter creëert als het ware een laagje waar het eitje op gaat drijven,’ aldus Brugman. 

  4. Voeg je ei toe aan de pan 

    Ramon Brugman heeft nog een goede tip: ‘Als je het eitje in de pan doet, is het belangrijk dat je niet meteen gaat schudden of erin gaat roeren. Het ei bakt vanzelf los.’ 

  5. Zet het vuur iets lager 

    Omdat er genoeg warmte is opgeslagen in de olie en de pan, kun je het fornuis of je kookplaat iets lager zetten. 

Alles op tafel

 In het nieuwe programma Alles op tafel ontrafelen gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman en verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? 

Je ziet het vanaf maandag 15 juli wekelijks rond 19.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

marijn frank alles op tafel eieren

Inbranden van een roestvrijstalen pan

Maar er is nog een andere truc om je roestvrijstalen pan anti-aanbak te maken. Dit proces heet inbranden. 

Het is belangrijk dat je de roestvrijstalen pan eerst goed schoonmaakt met heet water en afwasmiddel. Zodra de pan schoon en droog is, kun je beginnen met het inbranden van je pan. De stappen voor het inbranden zijn als volgt: 

  1. Verhit je pan tot 100 graden 

    Zet de RVS-pan op het vuur of de kookplaat en zorg dat-ie gelijkmatig opwarmt tot ongeveer 100 graden Celsius. 

  2. Smeer de pan in met olie

    Giet een kleine hoeveelheid olie in de hete pan, ongeveer een eetlepel, en draai de pan zodat de olie de hele bodem bedekt. Kies een olie met een hoog rookpunt, zoals lijnzaad- of druivenpitolie. 

    Gebruik vervolgens een (papieren) handdoek om de olie gelijkmatig over de bodem en zijkanten van de pan te verdelen. Je kunt de papieren handdoek eventueel ook in een tang doen en het daarmee uitsmeren. 

  3. Verwarm de pan verder 

    Verwarm de pan geleidelijk door de temperatuur steeds een beetje te verhogen. Blijf de pan verwarmen totdat de olie begint te roken en zichtbaar droog is. Dit proces zorgt ervoor dat de olie in het oppervlak van het roestvrijstaal dringt en een dunne, beschermende laag vormt. Dit kan enkele minuten duren. 

  4. Laat de pan afkoelen 

    Haal vervolgens de pan van het vuur en laat deze volledig afkoelen. Zodra de pan is afgekoeld, kun je het proces herhalen. 

  5. Herhalen

    Voor het beste resultaat kun je dit proces tot wel vijf keer herhalen, zodat de anti-aanbaklaag zich goed vormt. Zo geniet je het langst van je roestvrijstalen pan en zorg je ervoor dat je eitje voortaan niet meer aanbrandt. 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

haverkoeken tussendoortjes recept alles op tafel ramon brugman