Ankie, de olympische weduwe onthult nieuwe feiten over het olympisch bloedbad van München in 1972

Decennialang hielden de Duitse autoriteiten de archieven op slot over de Palestijnse terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen in München 1972. Journalisten Twan Huys en Evert-Jan Offringa presenteren in Ankie, de olympische weduwe nieuwe en spraakmakende feiten over het olympisch bloedbad. 

Wat is er gebeurd?

Ankie, de olympische weduwe is een tweeluik over de aanslag tijdens de Olympische Spelen in München, dat zich precies 50 jaar geleden op 5 september 1972 voltrekt. Acht Palestijnse terroristen gijzelen elf Israëlische atleten in hun appartementen in het olympisch dorp. Twee atleten worden direct vermoord, de andere negen komen om het leven tijdens de bloedige ontknoping van het drama op een vliegveld vlak buiten München.

Wie is Ankie Spitzer?

Presentator Twan Huys volgt in Ankie, de olympische weduwe de Nederlandse Ankie Spitzer. Zij is de vrouw van een van de omgekomen atleten, de Israëlische André Spitzer. Ankie Spitzer blijft na de moord op haar man achter met haar dochtertje Anouk van twee maanden oud. Ankie Spitzer is in Nederland en België bekend als radio- en televisiecorrespondent in Israël en de Palestijnse gebieden voor de NOS en VRT. De afgelopen 50 jaar vecht zij voor een minuut stilte tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen en start een zoektocht naar antwoorden op haar meest prangende vragen rond de aanslag. Daarbij wordt ze voortdurend tegengewerkt door de Duitse autoriteiten. Na intensieve research krijgen de documentairemakers eindelijk volledige toegang tot het dossier en worden de belangrijkste vragen van Ankie beantwoord. Hoe werden André Spitzer en zijn lotgenoten vermoord? Wie is de moordenaar? En wat is er met hem gebeurd?

Wat zie je? 

In Ankie, de olympische weduwe zien we een uitgebreide reconstructie van het gijzelingsdrama, verteld door getuigen. Sommigen van hen doen na 50 jaar voor het eerst hun verhaal. Zo spreken de documentairemakers onder anderen met oud-premier van Israël Ehud Barak, president van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, overlevende Israëlische atleten, Palestijnse familieleden van de terroristen en de hooggeplaatste Israëlische inlichtingenofficier Victor Cohen.

Ankie, de olympische weduwe biedt 50 jaar na dato een onthullende en onthutsende inkijk in de gebeurtenissen tijdens en na de terreuraanslag in München 1972. 
De makers reisden voor de opnamen van de documentaire naar Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Israël en de Palestijnse gebieden.

Ankie, de olympische weduwe, is zondag 4 en maandag 5 september om 21:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Meer documentaires?

Bij KRO-NCRV zenden wij spraakmakende en betrokken documentaires uit. Bekijk hier ons overzicht.