Sjinkie Knegt: 'Voor mij is het grote doel olympisch goud'

Sjinkie Knegt is Nederlands bekendste mannelijke shorttracker. Zijn beste afstanden zijn de 1000 en 1500 meter. Sjinkie staat bekend om zijn spectaculaire inhaalacties en het 'telescoopbeen' waarmee hij soms pas op de streep zijn concurrenten passeert. 

Over Sjinkie

Sinds het EK Shorttrack in 2021, waarin Knegt voor het eerst na het oplopen van zware brandwonden internationaal eremetaal behaalde, wordt hij ook wel De Feniks út Fryslân genoemd. Inmiddels is Sjinkie volledig hersteld van zijn brandwonden en gaat hij voor zijn 5e Olympische Spelen in Milaan 2026.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver, maakte Sjinkie zijn Olympische debuut. Op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji behaalde hij op de 1000 meter, als eerste Nederlander, een olympische shorttrackmedaille.

Verder behaalde hij op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang zilver op de 1500 meter. Daarnaast werd hij vijf keer wereldkampioen en twaalf keer Europees kampioen. In 2015 werd Sjinkie uitgeroepen tot Sportman van het jaar. 

Waarom Sjinkie meedoet aan The Biohack Project

'Het grote doel? Olympisch goud! Nadat ik in 2019 ernstige brandwonden opliep, heb ik heel hard gewerkt om weer op mijn oude niveau te komen. Dat lukte, maar ik wil komend seizoen op de grote toernooien net boven de rest, en dus ook boven mezelf uitsteken. In mijn sport telt elke duizendste van een seconde. Als mijn lijf en geest door The Biohack Project nog meer in balans komen, gaat dat misschien voor mij net het verschil maken tussen een gouden medaille of met lege handen naar huis.’

Aflevering 4: ademhaling onder controle houden

In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?

Hoe houdt Sjinkie Knegt zijn ademhaling onder controle?
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 4: freediven

Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.

 

Durft Sjinkie Knegt 10 zwembaden diep te freediven?
3 min 7 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Beter ademhalen door neproken?!

Ademcoach Miriam Helsper helpt de deelnemers van The Biohack Project om beter met hun ademhaling om te gaan. Eén van haar trucjes is 'neproken'. Bekijk hier hoe ze dat doet:

Neproken om beter adem te halen?

Aflevering 3: de stap over de reling

De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?

Sjinkie Knegt: met hoofd naar beneden van een gebouw af lopen
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 3: blind achter het stuur

De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.

Sjinkie Knegt: blind autorijden
57 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Hoe goed vertrouwen de deelnemers elkaar?

De deelnemers gaan in een cabine die simuleert wat er gebeurt als een helikopter in zee neerstort. Terwijl de cabine onder water is, moeten de deelnemers er als team uit zien te komen. De opdracht is pas ten einde als iedereen veilig in het reddingsveld zit.

Ontsnappen uit een helicopter onder water

Aflevering 2: door verzuring heen ademen

'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?

Sjinkie Knegt: door verzuring heen ademen
1 min 31 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Angst overwinnen op open zee

In de tweede aflevering van The Biohack Project maken de vijf deelnemers kennis met pijn en verzuring. Maar hoe gaan ze om met een situatie die niet helemaal het beste met ze voor heeft: open zee?

Angst overwinnen op open water

Aflevering 2: de pijn trotseren met karate

In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Sjinkie?

Sjinkie Knegt slaat door beton heen
1 min 32 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 1: Sjinkie gaat de plank op

De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.

Sjinkie Knegt: stress onder controle op grote hoogte
1 min 12 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees alles over de andere deelnemers