Rick Paul van Mulligen: 'Ik ben op zoek naar een stabielere versie van mezelf'

Rick Paul van Mulligen (1981) studeerde in 2006 af aan de ArtEZ Toneelschool. Na zijn opleiding speelde hij onder andere bij Toneelgroep Oostpool, het Noord Nederlands Toneel, toneelgroep Maastricht en bij De Utrechtse Spelen.

Over Rick Paul

Rick Paul werd in 2011 genomineerd voor een Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in de theatervoorstelling MightySociety 8, in 2018 werd hij weer genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in Othello bij Het Nationale Theater en in 2023 werd hij opnieuw genomineerd voor een Arlecchino voor zijn rol in Queer Planet.

Rick Paul is te zien geweest in diverse speelfilms. Hij viel in de televisieserie A'dam - E.V.A. op als de zachtaardige, doch doortastende reisbureaumedewerker Harm-Jan en speelde sindsdien in diverse televisieseries zoals Rundfunk, De Grote Improvisatieshow, Circus Noel, Nieuw Zeer en Panduloria. Ook was hij te zien in de HBO Asia serie Grisse, waarin hij de rol van een Nederlandse kolonialist vertolkt

Waarom Rick Paul meedoet aan The Biohack Project

‘Mijn carrière als acteur zit automatisch vol met ups en downs, successen en afwijzingen. Daarnaast probeer ik als vader alle ballen hoog te houden. Nu ben ik op zoek naar een stabielere Rick Paul die te midden van alle factoren van buitenaf rust kan ervaren en zich minder laat beïnvloeden door de buitenwereld.’

 

Aflevering 4: ademhaling onder controle houden

In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?

Hoe houdt Rick Paul van Mulligen zijn ademhaling onder controle?
1 min 36 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 4: freediven

Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.

Durft Rick Paul van Mulligen 10 zwembaden diep te freediven?
3 min 30 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Beter ademhalen door neproken?!

Ademcoach Miriam Helsper helpt de deelnemers van The Biohack Project om beter met hun ademhaling om te gaan. Eén van haar trucjes is 'neproken'. Bekijk hier hoe ze dat doet:

Neproken om beter adem te halen?

Aflevering 3: de stap over de reling

De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?

Rick Paul van Mulligen: langs een gebouw naar beneden lopen
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 3: blind achter het stuur

De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.

Rick Paul van Mulligen: blind autorijden
Deze video op je eigen site plaatsen

Hoe goed vertrouwen de deelnemers elkaar?

De deelnemers gaan in een cabine die simuleert wat er gebeurt als een helikopter in zee neerstort. Terwijl de cabine onder water is, moeten de deelnemers er als team uit zien te komen. De opdracht is pas ten einde als iedereen veilig in het reddingsveld zit.

Ontsnappen uit een helicopter onder water

Aflevering 2: door verzuring heen ademen

'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?

 

Rick Paul van Mulligen: door verzuring heen ademen
1 min 59 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 2: angst overwinnen op open zee

In de tweede aflevering van The Biohack Project maken de vijf deelnemers kennis met pijn en verzuring. Maar hoe gaan ze om met een situatie die niet helemaal het beste met ze voor heeft: open zee?

Angst overwinnen op open water

Aflevering 2: de pijn trotseren met karate

In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Rick Paul?

Rick Paul van Mulligen: door beton slaan
1 min 18 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 1: Rick Paul gaat de plank op

De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.

 

Rick Paul van Mulligen staat op ruim honderd meter hoogte
2 min 8 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees alles over de andere deelnemers