Monic Hendrickx: 'Ik wil bruikbare stress hanteren en onnodige stress lozen'
Monic werd in 1966 geboren, brengt haar vroege jeugd door in Paramaribo en rondt in 1991 haar theateropleiding in Eindhoven af. Na vele rollen in het theater speelt ze in 1997 haar eerste grote filmrol in De Poolse Bruid en wordt Monic verliefd op het filmacteren.
Over Monic
Voor haar filmrol in De Poolse Bruid krijgt ze haar eerste Gouden Kalf. Ze maakt haar internationale debuut in de remake van de Poolse Bruid, Unfinished Sky in Australië, waar ze een IF-award voor kreeg. Hendrickx is een taalvirtuoos, die in haar rollen overtuigend Pools, Afghaans, Fries of Zuid-Afrikaans spreekt.
In 2013 won Monic haar vierde gouden kalf voor haar rol van Carmen in de succesvolle serie Penoza. Later speelt ze in toneelstukken als Oxytocine en Homebody, in series als Grenslanders, Ferry en Arcadia en in films als Of ik gek ben, Kleine IJstijd en God only knows.
Waarom Monic meedoet aan The Biohack Project
‘Ik weet dat ik meer kan genieten als het lukt om te ontspannen in alles wat ik doe, maar soms lukt dat niet en ben ik best een stresskip. Ik vind het interessant om specifiek te weten wat goed is voor míjn lichaam en míjn geest. Als ik meer inzicht krijg in de balans tussen in- en ontspanning, denk ik dat ik nóg meer kan genieten van mijn leven.'
Aflevering 6: levend begraven
De meest ultieme acceptatie vormt na tuurlijk de dood. Voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk. Tijdens deze oefening gaan de kandidaten een ontmoeting aan met het einde. Alleen in de kist, waar ze niets hebben, behalve zichzelf en hun gedachten. Op deze manier worden ze gedwongen om even echt naar zichzelf en hun eigen leven te kijken. Ze worden een voor een in een kist gelegd en denken in de kist na over wat en wie er belangrijk is, mocht er vandaag een einde aan komen.
Aflevering 6: jezelf naar achteren laten vallen
De deelnemers moeten zich van grote hoogte achterover laten vallen op een luchtkussen. Hoe veilig voelt het om te accepteren dat ze niks meer achter zich hebben? Wie durft zichzelf te laten vallen?
Aflevering 5: stuntvliegen op een lege maag
Na 24 uur vasten stappen de deelnemers in een stuntvliegtuig. Ze zijn op de helft van de totale vastenperiode. Op dit moment zijn hun energiereserves laag. Na het stuntvliegen wordt er aan hun bloed gemeten of er bij de deelnemers energie vrijkomt. Ze hebben een glucosesensor gekregen om voor en na de vlucht hun bloedsuikerspiegel te meten.
Aflevering 5: vragen beantwoorden tijdens het vasten
De deelnemers zijn bijna 50 uur aan het vasten. Ze krijgen een plattegrond met een verstopplek van drie appels in hun eigen kleur. Bij elke appel ligt een appel met een vraag. De antwoorden op deze vragen moeten ze onthouden en boven in de juiste volgorde opnoemen.
Aflevering 4: ademhaling onder controle houden
In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?
Aflevering 4: freediven
Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.
Aflevering 3: de stap over de reling
De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?
Aflevering 3: blind achter het stuur
De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.
Aflevering 2: door verzuring heen ademen
'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?
Aflevering 2: de pijn trotseren met karate
In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Monic?
Aflevering 1: Monic gaat de plank op
De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.