Monic Hendrickx: 'Ik wil bruikbare stress hanteren en onnodige stress lozen'

Monic werd in 1966 geboren, brengt haar vroege jeugd door in Paramaribo en rondt in 1991 haar theateropleiding in Eindhoven af. Na vele rollen in het theater speelt ze in 1997 haar eerste grote filmrol in De Poolse Bruid en wordt Monic verliefd op het filmacteren.

Over Monic

Voor haar filmrol in De Poolse Bruid krijgt ze haar eerste Gouden Kalf. Ze maakt haar internationale debuut in de remake van de Poolse Bruid, Unfinished Sky in Australië, waar ze een IF-award voor kreeg. Hendrickx is een taalvirtuoos, die in haar rollen overtuigend Pools, Afghaans, Fries of Zuid-Afrikaans spreekt. 

In 2013 won Monic haar vierde gouden kalf voor haar rol van Carmen in de succesvolle serie Penoza. Later speelt ze in toneelstukken als Oxytocine en Homebody, in series als Grenslanders, Ferry en Arcadia en in films als Of ik gek ben, Kleine IJstijd en God only knows.

Waarom Monic meedoet aan The Biohack Project

‘Ik weet dat ik meer kan genieten als het lukt om te ontspannen in alles wat ik doe, maar soms lukt dat niet en ben ik best een stresskip. Ik vind het interessant om specifiek te weten wat goed is voor míjn lichaam en míjn geest. Als ik meer inzicht krijg in de balans tussen in- en ontspanning, denk ik dat ik nóg meer kan genieten van mijn leven.'

Aflevering 6: levend begraven

De meest ultieme acceptatie vormt na tuurlijk de dood. Voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk. Tijdens deze oefening gaan de kandidaten een ontmoeting aan met het einde. Alleen in de kist, waar ze niets hebben, behalve zichzelf en hun gedachten. Op deze manier worden ze gedwongen om even echt naar zichzelf en hun eigen leven te kijken. Ze worden een voor een in een kist gelegd en denken in de kist na over wat en wie er belangrijk is, mocht er vandaag een einde aan komen.

Monic Hendrickx: levend begraven
2 min 7 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 6: jezelf naar achteren laten vallen

De deelnemers moeten zich van grote hoogte achterover laten vallen op een luchtkussen. Hoe veilig voelt het om te accepteren dat ze niks meer achter zich hebben? Wie durft zichzelf te laten vallen?

Monic Hendrickx: naar achteren vallen
1 min 5 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Volledige acceptatie in een reddingsboot

De groep maakt zich op voor een bootduiktraining, bedoeld voor medewerkers van bootplatformen. Als sardientjes in een blik, strak vastgebonden in veiligheidsriemen, maken de deelnemers een duizelingwekkende val met de reddingsboot in het water. Een nieuwe oefening in acceptatie. Uiteraard onder begeleiding van een instructeur.

Het water in storten met een reddingsboot

Aflevering 5: stuntvliegen op een lege maag

Na 24 uur vasten stappen de deelnemers in een stuntvliegtuig. Ze zijn op de helft van de totale vastenperiode. Op dit moment zijn hun energiereserves laag. Na het stuntvliegen wordt er aan hun bloed gemeten of er bij de deelnemers energie vrijkomt. Ze hebben een glucosesensor gekregen om voor en na de vlucht hun bloedsuikerspiegel te meten. 

Monic Hendrickx: Op een lege maag stuntvliegen
1 min 48 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 5: vragen beantwoorden tijdens het vasten

De deelnemers zijn bijna 50 uur aan het vasten. Ze krijgen een plattegrond met een verstopplek van drie appels in hun eigen kleur. Bij elke appel ligt een appel met een vraag. De antwoorden op deze vragen moeten ze onthouden en boven in de juiste volgorde opnoemen.

Monic Hendrickx: geheugen testen na 50 uur vasten
1 min 50 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Na 50 uur vasten weer eten!

Een volledig gedekte tafel vol eten staat klaar voor de deelnemers. Hoe hebben ze het vasten ervaren? En hoe lekker smaakt dat eten dat nu op tafel staat?

De deelnemers mogen weer eten

Aflevering 4: ademhaling onder controle houden

In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?

Hoe houdt Monic Hendrickx haar ademhaling onder controle?
1 min 6 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 4: freediven

Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.

Durft Monic Hendrickx 10 zwembaden diep te freediven?
1 min 35 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Beter ademhalen door neproken?!

Ademcoach Miriam Helsper helpt de deelnemers van The Biohack Project om beter met hun ademhaling om te gaan. Eén van haar trucjes is 'neproken'. Bekijk hier hoe ze dat doet:

Neproken om beter adem te halen?

Aflevering 3: de stap over de reling

De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?

Monic Hendrickx: langs een gebouw naar beneden lopen
1 min 40 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 3: blind achter het stuur

De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.

Monic Hendrickx: blind autorijden The Biohack Project
1 min 41 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Hoe goed vertrouwen de deelnemers elkaar?

De deelnemers gaan in een cabine die simuleert wat er gebeurt als een helikopter in zee neerstort. Terwijl de cabine onder water is, moeten de deelnemers er als team uit zien te komen. De opdracht is pas ten einde als iedereen veilig in het reddingsveld zit.

Ontsnappen uit een helicopter onder water

Aflevering 2: door verzuring heen ademen

'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?

Monic Hendrickx: door verzuring heen ademen
1 min 8 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Angst overwinnen op open zee

In de tweede aflevering van The Biohack Project maken de vijf deelnemers kennis met pijn en verzuring. Maar hoe gaan ze om met een situatie die niet helemaal het beste met ze voor heeft: open zee?

Angst overwinnen op open water

Aflevering 2: de pijn trotseren met karate

In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Monic?

Monic Hendrickx: door beton slaan
1 min 2 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 1: Monic gaat de plank op

De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.

Monic Hendrickx staat op ruim honderd meter hoogte
2 min 51 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees alles over de andere deelnemers