Lize Korpershoek: 'Productiviteit wisselt af met depressieve episodes en overprikkeling'
Lize Korpershoek (38) kan moeilijk stilzitten en dat is terug te zien aan het uitgebreide repertoire van mediaprojecten binnen verschillende disciplines die zij de afgelopen jaren de wereld in heeft gegooid.
Over Lize
Lize heeft net een eerste seizoen van de podcastserie ok, wow! afgerond. In deze podcast bespreekt zij met verschillende gasten films en series uit de jaren ’90/'00 met de blik van nu. Ze bracht in 2019 de veelbesproken VPRO documentaire Mijn Seks is Stuk uit, waarin zij het verlies van zin in seks binnen lange relaties onderzocht.
In 2020 bracht ze het kinderboek De Samensmelting uit over haar katten Dirk en Dennie. Ze werkt momenteel aan een graphic novel waarin ze vormgeeft aan verlate rouw naar aanleiding van het verliezen van haar vader op 5-jarige leeftijd.
Waarom Lize meedoet aan The Biohack Project
‘Ik heb veel stress bij het uitvoeren van al mijn projecten. Mijn productiviteit wisselt zich regelmatig af met depressieve episodes en overprikkeling. Ik doe mee aan The Biohack Project, omdat ik met wetenschappelijk onderbouwde aanpassingen in mijn leefstijl de overprikkeling en depressieve periodes aan wil pakken.'
'En ook omdat ik door het ondergaan van stressvolle activiteiten meer inzicht kan krijgen in hoe ik stress in het dagelijks leven beter kan tackelen. Ik hoop mijn hoge productiviteit vast te houden op een manier die niet afbreuk doet aan de rust die ik neem tussen de productiviteit in.’
Aflevering 6: levend begraven
De meest ultieme acceptatie vormt na tuurlijk de dood. Voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk. Tijdens deze oefening gaan de kandidaten een ontmoeting aan met het einde. Alleen in de kist, waar ze niets hebben, behalve zichzelf en hun gedachten. Op deze manier worden ze gedwongen om even echt naar zichzelf en hun eigen leven te kijken. Ze worden een voor een in een kist gelegd en denken in de kist na over wat en wie er belangrijk is, mocht er vandaag een einde aan komen.
Aflevering 6: jezelf naar achteren laten vallen
De deelnemers moeten zich van grote hoogte achterover laten vallen op een luchtkussen. Hoe veilig voelt het om te accepteren dat ze niks meer achter zich hebben? Wie durft zichzelf te laten vallen?
Aflevering 5: stuntvliegen op een lege maag
Na 24 uur vasten stappen de deelnemers in een stuntvliegtuig. Ze zijn op de helft van de totale vastenperiode. Op dit moment zijn hun energiereserves laag. Na het stuntvliegen wordt er aan hun bloed gemeten of er bij de deelnemers energie vrijkomt. Ze hebben een glucosesensor gekregen om voor en na de vlucht hun bloedsuikerspiegel te meten.
Aflevering 5: vragen beantwoorden tijdens het vasten
De deelnemers zijn bijna 50 uur aan het vasten. Ze krijgen een plattegrond met een verstopplek van drie appels in hun eigen kleur. Bij elke appel ligt een appel met een vraag. De antwoorden op deze vragen moeten ze onthouden en boven in de juiste volgorde opnoemen.
Aflevering 4: ademhaling onder controle houden
In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?
Aflevering 4: freediven
Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.
Aflevering 3: de stap over de reling
De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?
Aflevering 3: blind achter het stuur
De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.
Aflevering 2: door verzuring heen ademen
'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?
Aflevering 2: de pijn trotseren met karate
In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Lize?
Aflevering 1: Lize gaat de plank op
De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.