Lize Korpershoek: 'Productiviteit wisselt af met depressieve episodes en overprikkeling'

Lize Korpershoek (38) kan moeilijk stilzitten en dat is terug te zien aan het uitgebreide repertoire van mediaprojecten binnen verschillende disciplines die zij de afgelopen jaren de wereld in heeft gegooid.

Over Lize

Lize heeft net een eerste seizoen van de podcastserie ok, wow! afgerond. In deze podcast bespreekt zij met verschillende gasten films en series uit de jaren ’90/'00 met de blik van nu. Ze bracht in 2019 de veelbesproken VPRO documentaire Mijn Seks is Stuk uit, waarin zij het verlies van zin in seks binnen lange relaties onderzocht.

In 2020 bracht ze het kinderboek De Samensmelting uit over haar katten Dirk en Dennie. Ze werkt momenteel aan een graphic novel waarin ze vormgeeft aan verlate rouw naar aanleiding van het verliezen van haar vader op 5-jarige leeftijd.

Waarom Lize meedoet aan The Biohack Project

‘Ik heb veel stress bij het uitvoeren van al mijn projecten. Mijn productiviteit wisselt zich regelmatig af met depressieve episodes en overprikkeling. Ik doe mee aan The Biohack Project, omdat ik met wetenschappelijk onderbouwde aanpassingen in mijn leefstijl de overprikkeling en depressieve periodes aan wil pakken.'

'En ook omdat ik door het ondergaan van stressvolle activiteiten meer inzicht kan krijgen in hoe ik stress in het dagelijks leven beter kan tackelen. Ik hoop mijn hoge productiviteit vast te houden op een manier die niet afbreuk doet aan de rust die ik neem tussen de productiviteit in.’

 

Aflevering 6: levend begraven

De meest ultieme acceptatie vormt na tuurlijk de dood. Voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk. Tijdens deze oefening gaan de kandidaten een ontmoeting aan met het einde. Alleen in de kist, waar ze niets hebben, behalve zichzelf en hun gedachten. Op deze manier worden ze gedwongen om even echt naar zichzelf en hun eigen leven te kijken. Ze worden een voor een in een kist gelegd en denken in de kist na over wat en wie er belangrijk is, mocht er vandaag een einde aan komen.

Lize Korpershoek: levend begraven
1 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 6: jezelf naar achteren laten vallen

De deelnemers moeten zich van grote hoogte achterover laten vallen op een luchtkussen. Hoe veilig voelt het om te accepteren dat ze niks meer achter zich hebben? Wie durft zichzelf te laten vallen?

Lize Korpershoek: naar achteren vallen
1 min 26 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Volledige acceptatie in een reddingsboot

De groep maakt zich op voor een bootduiktraining, bedoeld voor medewerkers van bootplatformen. Als sardientjes in een blik, strak vastgebonden in veiligheidsriemen, maken de deelnemers een duizelingwekkende val met de reddingsboot in het water. Een nieuwe oefening in acceptatie. Uiteraard onder begeleiding van een instructeur.

Het water in storten met een reddingsboot

Aflevering 5: stuntvliegen op een lege maag

Na 24 uur vasten stappen de deelnemers in een stuntvliegtuig. Ze zijn op de helft van de totale vastenperiode. Op dit moment zijn hun energiereserves laag. Na het stuntvliegen wordt er aan hun bloed gemeten of er bij de deelnemers energie vrijkomt. Ze hebben een glucosesensor gekregen om voor en na de vlucht hun bloedsuikerspiegel te meten. 

Lize Korpershoek: Op een lege maag stuntvliegen
3 min 45 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 5: vragen beantwoorden tijdens het vasten

De deelnemers zijn bijna 50 uur aan het vasten. Ze krijgen een plattegrond met een verstopplek van drie appels in hun eigen kleur. Bij elke appel ligt een appel met een vraag. De antwoorden op deze vragen moeten ze onthouden en boven in de juiste volgorde opnoemen.

Lize Korpershoek: geheugen testen na 50 uur vasten
2 min 51 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Na 50 uur vasten weer eten!

Een volledig gedekte tafel vol eten staat klaar voor de deelnemers. Hoe hebben ze het vasten ervaren? En hoe lekker smaakt dat eten dat nu op tafel staat?

De deelnemers mogen weer eten

Aflevering 4: ademhaling onder controle houden

In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?

Hoe houdt Lize Korpershoek haar ademhaling onder controle?
2 min 23 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 4: freediven

Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.

Durft Lize Korpershoek 10 zwembaden diep te freediven?
3 min 42 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Beter ademhalen door neproken?!

Ademcoach Miriam Helsper helpt de deelnemers van The Biohack Project om beter met hun ademhaling om te gaan. Eén van haar trucjes is 'neproken'. Bekijk hier hoe ze dat doet:

Neproken om beter adem te halen?

Aflevering 3: de stap over de reling

De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?

Lize Korpershoek: langs een gebouw naar beneden lopen The Biohack Project
2 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 3: blind achter het stuur

De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.

Lize Korpershoek: blind autorijden
1 min 25 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Hoe goed vertrouwen de deelnemers elkaar?

De deelnemers gaan in een cabine die simuleert wat er gebeurt als een helikopter in zee neerstort. Terwijl de cabine onder water is, moeten de deelnemers er als team uit zien te komen. De opdracht is pas ten einde als iedereen veilig in het reddingsveld zit.

Ontsnappen uit een helicopter onder water

Aflevering 2: door verzuring heen ademen

'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?

Lize Korpershoek: door verzuring heen ademen
1 min 16 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Angst overwinnen op open zee

In de tweede aflevering van The Biohack Project maken de vijf deelnemers kennis met pijn en verzuring. Maar hoe gaan ze om met een situatie die niet helemaal het beste met ze voor heeft: open zee?

Angst overwinnen op open water

Aflevering 2: de pijn trotseren met karate

In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Lize?

Lize Korpershoek: door beton slaan
1 min 39 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 1: Lize gaat de plank op

De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.

Lize Korpershoek: opdracht op honderd meter hoogte
2 min 4 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees alles over de andere deelnemers