Défano Holwijn: 'Ik ben me bewust van mijn mentale en fysieke gezondheid'

Défano Holwijn, geboren in Amsterdam, presenteert, acteert en maakt content. Je kunt Défano kennen van zijn verschijningen op Nederlandse televisie, zijn rollen in verschillende Nederlandse films als acteur en stemacteur en zijn eigen kanalen (YouTube, Instagram, TikTok en Snapchat).

Over Défano

Défano zet zich graag in voor de jeugd in heel Nederland en ziet zichzelf als een rolmodel, de grote broer. Hij probeert zijn volgers te helpen door tips te geven hoe je gelukkiger door het leven kunt gaan met de mensen om je heen. Hij won in november 2021 onder andere de FunX Power Award voor zijn Instagram-livestreamshow FC Avondklok. Met dit unieke concept haalde hij onder andere €50.000 op voor Souf, die lijdt aan de zeldzame ziekte SCA-Type 2 en was hij een klankbord voor (eenzame) jongeren tijdens corona.

In 2022 is Défano zijn eigen productiehuis gestart om zijn eigen content en content van anderen naar een hoger niveau te tillen.

Waarom Défano meedoet aan The Biohack Project

‘Ik ben me de afgelopen jaren meer bewust geworden van mijn mentale en fysieke gezondheid. Ik wil er alles aan doen om hier het optimale uit te halen en in mijn kracht te staan. Zo pas ik mijn voedingspatroon aan en focus ik me altijd op het nemen van zo veel mogelijk mentale rust, zelfs met een drukke agenda.'

'The Biohack Project voelt voor mij als de perfecte uitdaging om nog bewuster te worden van mijn fysieke en mentale kunnen.’

 

Aflevering 6: levend begraven

De meest ultieme acceptatie vormt na tuurlijk de dood. Voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk. Tijdens deze oefening gaan de kandidaten een ontmoeting aan met het einde. Alleen in de kist, waar ze niets hebben, behalve zichzelf en hun gedachten. Op deze manier worden ze gedwongen om even echt naar zichzelf en hun eigen leven te kijken. Ze worden een voor een in een kist gelegd en denken in de kist na over wat en wie er belangrijk is, mocht er vandaag een einde aan komen.

Défano Holwijn: levend begraven
2 min 2 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 6: jezelf naar achteren laten vallen

De deelnemers moeten zich van grote hoogte achterover laten vallen op een luchtkussen. Hoe veilig voelt het om te accepteren dat ze niks meer achter zich hebben? Wie durft zichzelf te laten vallen?

Défano Holwijn: naar achteren laten vallen
1 min 22 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Volledige acceptatie in een reddingsboot

De groep maakt zich op voor een bootduiktraining, bedoeld voor medewerkers van bootplatformen. Als sardientjes in een blik, strak vastgebonden in veiligheidsriemen, maken de deelnemers een duizelingwekkende val met de reddingsboot in het water. Een nieuwe oefening in acceptatie. Uiteraard onder begeleiding van een instructeur.

Het water in storten met een reddingsboot

Aflevering 5: stuntvliegen op een lege maag

Na 24 uur vasten stappen de deelnemers in een stuntvliegtuig. Ze zijn op de helft van de totale vastenperiode. Op dit moment zijn hun energiereserves laag. Na het stuntvliegen wordt er aan hun bloed gemeten of er bij de deelnemers energie vrijkomt. Ze hebben een glucosesensor gekregen om voor en na de vlucht hun bloedsuikerspiegel te meten. 

Défano Holwijn: Op een lege maag stuntvliegen
1 min 39 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 5: vragen beantwoorden tijdens het vasten

De deelnemers zijn bijna 50 uur aan het vasten. Ze krijgen een plattegrond met een verstopplek van drie appels in hun eigen kleur. Bij elke appel ligt een appel met een vraag. De antwoorden op deze vragen moeten ze onthouden en boven in de juiste volgorde opnoemen.

Défano Holwijn: geheugen testen 50 uur vasten
2 min 17 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Na 50 uur vasten weer eten!

Een volledig gedekte tafel vol eten staat klaar voor de deelnemers. Hoe hebben ze het vasten ervaren? En hoe lekker smaakt dat eten dat nu op tafel staat?

De deelnemers mogen weer eten

Aflevering 4: ademhaling onder controle houden

In aflevering 4 van The Biohack Project moeten de deelnemers eerst een rondje hardlopen. Daarna proberen ze liggend meerdere ballonnen kapot te schieten. Als ze hun ademhaling niet rustig kunnen krijgen na het rennen, is het richten een stuk lastiger. Zijn de ballonnen kapot? Dan mogen ze verder naar de volgende ronde rennen en de volgende ronde schieten. Krijgen ze de ballonnen niet kapot? Dan moeten ze burpees maken - nog een oefening die hun hartslag flink omhoog brengt. Wie lukt het om alle ballonnen kapot te krijgen? En wie houdt de ademhaling rustig?

Hoe houdt Défano Holwijn zijn ademhaling onder controle?
1 min 39 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 4: freediven

Tien normale zwembaden diep naar beneden duiken op één teug adem. De deelnemers leren in aflevering 4 hoe ze hun ademhaling zo optimaal mogelijk gebruiken. Professioneel freediver Nanja van den Broek helpt hen daarbij.

Durft Défano Holwijn 10 zwembaden diep te freediven?
1 min 44 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Beter ademhalen door neproken?!

Ademcoach Miriam Helsper helpt de deelnemers van The Biohack Project om beter met hun ademhaling om te gaan. Eén van haar trucjes is 'neproken'. Bekijk hier hoe ze dat doet:

Neproken om beter adem te halen?

Aflevering 3: de stap over de reling

De deelnemers gaan de uitdaging aan om langs een voormalig graansilo face first naar beneden te lopen. Daar hebben ze vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in de techniek, vertrouwen in de persoon die ze goed vastmaakt aan kabels en vertrouwen in zichzelf om over de reling te stappen. Wie durft het aan?

Défano Holwijn: langs een gebouw naar beneden lopen in The Biohack Project
2 min 10 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 3: blind achter het stuur

De deelnemers rijden één voor één geblinddoekt over een parcours. Wie hen vanaf de achterbank daar doorheen mag loodsen, kiezen ze zelf. Het gaat dus om goed luisteren, elkaar vertrouwen en zo min mogelijk proberen te botsen.

Défano Holwijn: blind autorijden in The Biohack Project
2 min 7 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Hoe goed vertrouwen de deelnemers elkaar?

De deelnemers gaan in een cabine die simuleert wat er gebeurt als een helikopter in zee neerstort. Terwijl de cabine onder water is, moeten de deelnemers er als team uit zien te komen. De opdracht is pas ten einde als iedereen veilig in het reddingsveld zit.

Ontsnappen uit een helicopter onder water

Aflevering 2: door verzuring heen ademen

'Iedereen weet: sport en pijn horen bij elkaar', zegt biohacker Govert Viergever. De deelnemers doen een oefening om gewend te raken aan pijn. Ze houden een bal van vijf kilo vast, met gestrekte armen. Dit zorgt voor verzuring in hun armen en schouders. Hoe lang houden ze het vol om door de pijn heen te ademen?

Défano Holwijn: door verzuring heen ademen
2 min 1 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Angst overwinnen op open zee

In de tweede aflevering van The Biohack Project maken de vijf deelnemers kennis met pijn en verzuring. Maar hoe gaan ze om met een situatie die niet helemaal het beste met ze voor heeft: open zee?

Angst overwinnen op open water

Aflevering 2: de pijn trotseren met karate

In aflevering 2 van The Biohack Project trotseren de deelnemers pijn. Grootmeester karate Sjaak van der Velde leert ze hoe ze hun angst voor de pijn kunnen overwinnen en door blokken beton en door een baksteen heen kunnen slaan. 'Als je iets wil, dan moet je daar helemaal achter staan', zegt Van der Velde. 'Je moet alleen bezig zijn met karate. Het gaat om de juiste mindset, focus en concentratie.' Lukt dat Défano?

Défano Holwijn: door beton slaan
51 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Aflevering 1: Défano gaat de plank op

De deelnemers gaan in aflevering 1 een plank op die uit een hoog gebouw steekt. Op de plank is het aan hen de taak om hun hartslag, hun ademhaling en dus hun angst onder controle te houden.

Défano Holwijn: opdracht op hoge plank
2 min 8 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees alles over de andere deelnemers