De fladderende nachtbraker is voor veel mensen een griezelig aanzicht. Toch is de vleermuis onmisbaar voor een gezonde tuin én bij de bestrijding van muggen. Binnenstebuiten deelt vier tips om je tuin vleermuisvriendelijk te maken.

1. Plant de juiste bloemen en struiken

Variatie is de sleutel tot het aantrekken van vleermuizen. Door een mix van bloeiende planten, groenten, bomen en struiken trek je een breed scala aan insecten aan. Die vervolgens weer vleermuizen aantrekken. 

Een aantal bloemen en struiken waar insecten dol op zijn: de vlinderstruik, lavendel, tijm, salie en klimop. Lichtgekleurde bloemen zijn vooral aantrekkelijk voor insecten tijdens de schemering.

2. Creëer waterpartijen

Water trekt veel insecten aan en veel insecten beginnen hun leven in het water. Door een vijver of moeraszone in je tuin aan te leggen, trek je deze insecten aan. Op een avond kan een vleermuis wel 3000 muggen, motjes en kevers uit de lucht plukken.

Een langwerpige vijver met enkele open oevers maakt het voor vleermuizen gemakkelijker om vliegend te drinken.

Dé vleermuis bestaat niet, er zijn wereldwijd meer dan duizenden soorten

Tijdens de aflevering van Binnenstebuiten stuiten Boswachter Marieke Schatteleijn en stadsecoloog Gijs Doeglas op tijdelijk uithuizige vleermuizen. Ontdek deze vleermuizen.

BinnensteBuiten - Vliegensvlugge vleermuizen

3. Bied schuilplaatsen

Vleermuizen zoeken overdag naar rustige en warme plekken. Vleermuizenkasten, speciaal ontworpen voor deze dieren, bieden een veilige plek. De vleermuizen kunnen er rusten, broeden en hun winterslaap houden. Een vleermuizenkast hang je met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. 

Daarnaast zijn boomholtes, schaduwrijke plekken en andere beschutte gebieden in de tuin natuurlijke rustplaatsen voor vleermuizen. 

Een tip: laat dood hout liggen. Vleermuizen zijn er dol op om er een nest mee te bouwen!

Op een avond kan een vleermuis wel 3000 muggen, motjes en kevers uit de lucht plukken

4. Behoud een natuurlijke balans

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin kan grote gevolgen hebben voor vleermuizen. Deze middelen zijn schadelijk voor insecten en dus ook schadelijk voor de vleermuis.

In plaats daarvan kun je natuurlijke vijanden van plaagdieren, zoals lieveheersbeestjes, vogels en zweefvliegen, naar je tuin lokken. 

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets